(Fél)siker: törölte, majd újravágta az Index a Konyhanyelv pedofilmentegetős adását, így is maradtak felháborító részek
Wahorn András több botrányos kijelentése is benne maradt a megszabdalt videóban
(Fél)siker: törölte, majd újravágta az Index a Konyhanyelv pedofilmentegetős adását, így is maradtak felháborító részek

Forrás: Youtube/Index

2021. 11. 29.
Részben célba ért a Hetek olvasóinak és a CitizenGO követőinek a tiltakozása, az Index úgy döntött, hogy letörli a Konyhanyelv című műsorának pedofilmentegetős adását, majd újra feltölti azt a botrányos részek kivágásával. Ám így is számos felháborító mondat bennmaradt az adásban.

"Azt a döntést hoztuk, hogy az eredeti epizód helyére egy, az inkriminált részt nem tartalmazó, vágott verziót töltünk fel"

- olvasható a videó 13. percénél az Index közleménye, pont annál a résznél, amikor Csákányi Eszter elmesélné, hogyan zaklatta őt kislányként egy felnőtt férfi úgy, hogy a nemi szervébe nyúlkált. Az adásban Wahorn András pedofilmentegetésbe kezdett és elkezdte relativizálni az ott elhangzottakat azt állítva, hogy az ilyen tett nem feltétlenül minősül erőszaknak és zaklatásnak, ez "bonyolult kérdés". 

Nem minden botrányos részt sikerült kivágni

Ám a megvágás felemásan sikerült, hiszen csak Csákányi Eszter története és Wahorn András azt követő kijelentései kerültek ki a videóból. Az adásban viszont később is elhangoztak pedofilmentegető kijelentések: 

"Ha egy gyereket nevelsz születésétől, hogy – ha egy bácsi így csinál (ekkor Wahorn Mérő Vera felé nyúl), abban a pillanatban húzd vissza a kezed és szóljál apukádnak és hívd a rendőrt! – akkor az a kislány, ha egy bácsi így fog nyúlni, szól a rendőrnek." - magyarázza Wahorn. Majd így folytatja, "ha egy kislányhoz nem így szólnak hozzá, akkor előfordulhat szexuálisan, hogy tetszik neki, ha egy bácsi hozzányúl. Ha egy kislányt úgy nevelnek, hogy hagyd hogy egy bácsi simogasson, akkor előfordulhat, hogy rosszul esik neki, de előfordulhat, hogy jól esik neki." Erre még Lakatos Márk is így reagál: "mint ahogy évszázadokon keresztül a cselédlányokat úgy nevelték, hogy hagyni kell, hogy mit csinál a gazda.".
(A részlet az újonnan feltöltött videó 18. perce körül hallható.)

Pár perccel később Wahorn egyébként más szexuális zaklatásokat is relativizál, amikor arról esik szó, hogy férfiak bizonyos társkeresőkön kéretlenül küldözgetnek nőknek a nemi szervükről képeket. Mérő Verához fordulva teszi fel a kérdést a videó 23. percénél:

"Miért vagy ilyen ingerült, hogyha valaki az egyik testrészét, amit fontosnak talál, megmutatja neked?"

A Hetek és a CitizenGO kampányt indított

A botrányos adást követően a Hetek felhívást intézett az olvasóihoz, hogy jelentsék a kiskorúak és a felnőtt társadalom számára is botrányos üzenetet közvetítő adást a Youtube-nál és a Médiahatóságnál. Ezt követően a CitizenGO is kampányt indított, amelyben azt követelték az Indextől, hogy vegyék le a pedofilmentegető videójukat. A Hetek is megkereste az ügyben az Indexet, ám levelünkre nem érkezett válasz. A Konyhanyelv című műsor fő támogatójától, az Electroluxtól viszont igen, ők a megkeresésünkre reagálva közölték, kiállnak a műsor mögül és nem támogatják azt a továbbiakban. Az inkriminált adásból a logójukat is levetették. 

Az Index a botránnyal kapcsolatban egyébként hozott már egy döntést: megvált a külső gyártású műsorok kreatív producereként dolgozó lapigazgatójától, Várbíró Pétertől. 

Levették a videót, majd megvágva visszatették

Az adást azonban egészen eddig nem távolították el, mondván "fontosnak tartják a sokszor tabuként kezelt társadalmi és morális kérdések feldolgozását, mert ezek segítik a párbeszédet, akár úgy is, hogy azonosítják a téves és elfogadhatatlan álláspontokat."

Pár másodpercre ez a közlemény látható a műsor egyik botrányos része helyett. (Forrás: Youtube/Index))
Pár másodpercre ez a közlemény látható a műsor egyik botrányos része helyett. (Forrás: Youtube/Index))

Az Index a videóban közzétett közleményében azt írja, hogy az adásban elhangzott párbeszéd "komoly társadalmi vitát váltott ki". "

"A közzétevő Index a vita során végig határozott álláspontot képivselt és elhatárolódott az ott elhangzottaktól és több szerkesztőségi anyagában kifejtette álláspontját, a szerkesztőség véleményét."

- írják.

A videó levételét, megvágását és újrafeltöltését azzal indokolták, hogy "konzultáltak és elfogadták a Youtube tartalmi irányelveit".

A Konyhanyelv pedofilmentegető botránya egyébként abból a szempontból is kifejezetten aktuális probléma, hogy a Médiahatóság jelzése szerint a járványidőszak alatt drámaian megugrott a netes pedofíliával kapcsolatos esetek száma, amit egyébként a hazai Youtube-világban kirobbant pedofil-botrány is pontosan szemlélteti. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!