„Hátbatámadásnak éreztem akkor, hogy az Index egyáltalán életben maradt"
Uj Péter évekkel ezelőtt már megpróbálta bedönteni az ország legolvasottabb portálját
„Hátbatámadásnak éreztem akkor, hogy az Index egyáltalán életben maradt"

Forrás: Youtube/Szféra Péterfi Judittal

2020. 08. 07.
Habár az index.hu szerkesztőségének „heroikus”, egyként történő felmondása a hazai online sajtó jelentős részében együttérzést váltott ki, különösen szembetűnő a nagy rivális 444.hu szolidaritása a lap „megszűnésével” kapcsolatban. Uj Péter főszerkesztő egy 2018-as műsorban még azt nyilatkozta, hogy ő a távozását követően már azt is hátbatámadásnak érezte, hogy az Index egyáltalán életben maradt. Arról is beszélt, milyen tervvel döntötte volna be a lapot – ami végül nem sikerült neki.

Tulajdonképpen sikerült azt elérni a napokban az Indexnél, amit Uj Péter 10 évvel ezelőtt szeretett volna. Igaz, ő jóval humánusabban, a kollégák egzisztenciáját megmentve hajtotta volna végre a "lázadást".

A legolvasottabb magyar oldalak szinte percről-percre közvetítették az Index kétségkívül (a szó valóban szoros értelmében) drámai széthullását, így nem véletlenül merült fel többekben, hogy mennyi lehet a valós szolidaritás és empátia azokban, akik vélhetően ezekben a percekben is nagy erőkkel célozzák az index.hu árván maradt olvasóinak százezreit. 

Még a szerkesztőség együttes felmondása előtt, éppen a 444 nagyelemzését követően nyilatkozta a tulajdonos érdekeit képviselő Bodolai László, hogy arra kéri a 444-et, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”. Puzsér Róbert publicista a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy Uj Péterék a „siránkozásukkal” egyben azt is jelzik, hogy ők az örökösök. Bodoky Tamás, az Átlátszó alapítója úgyszintén megjegyzi a Reaktor podcast-jében, hogy „benne van az Index-sztoriban, hogy a konkurensek, nem csak a 444, hanem a HVG vagy a 24.hu is fűtötte ezt a konfliktust egy kicsit, mert üzletileg jól járnak”. Hozzáteszi, szerinte Uj Péter és a 444, illetve a konkurens oldalak „egyértelműen érdekeltek az Indexnek a bedőlésében és nagyon visszafogottan kellett volna vagy kellene foglalkozniuk ezzel a témával”.

Hogy mennyire igaz ez a felvetés, azt mindenki döntse el maga. Az tagadhatatlan, hogy Uj Péter csalódásként élte meg annak idején, hogy az Index a távozását követően egyáltalán életben maradt. Erről ő maga beszélt egy 2018-as televíziós műsorban

"Ezt már megnyertem"

Az akkori HírTV-n futó Privátszféra vendégeként a 444 főszerkesztője részletesen is mesélt arról, hogy miként élte meg, illetve éli meg az Indextől való távozását és a portál további működését. 

„Nyilván én azt is hátbatámadásnak éreztem akkor, hogy az Index egyáltalán életben maradt.”

- fogalmazott Uj Péter, majd hozzátette: nem tudott mindenkit kimenteni onnan, de „lehetett volna egy olyan helyzet”. Mint magyarázta, a „támadások” megakadályozták, hogy véletlenül se tudjanak egy akkora projektet indítani, ami egy „komolyabb sebet” ejt az Indexen. „Öt perc alatt cserélték le az emberek az elveiket némi havi fixre, majd vissza. Nagyon sokszor” – utalt arra, hogy a tervei szerint többen követték volna a távozása után, ám voltak, akik visszakoztak. 

Érdekes módon most Dull Szabolcs távozásával megvalósult, amire Uj Péter akkor várt, az egész szerkesztőség felállt, ám egyelőre még kérdéses, hogy a bizonytalanba ugrottak-e ki. A 444 főszerkesztője 2010-ben ugyanis azzal a tervvel térdeltette volna le az Indexet, hogy a szerkesztőséget kimenti egy másik projektbe. Állítása szerint erről meg is egyezett a kollégáival, ám később többen inkább maradtak. „Rajtam már 2008 óta folyamatos nyomás volt a szerkesztőség részéről, hogyha a Spéder (az akkori tulajdonos – a szerk.) megpróbál erősebben beleszólni a tartalomba, vagy valamilyen módon, akkor azonnal itt lázadás meg minden.” Uj Péter szerint azonban az akkori lázadók közül éles helyzetben többen kifaroltak.

Itt megjegyzi, „ebbe a helyzetbe én mondhattam volna azt, hogy fölemelem a zászlót, gyerekek, lázadás, menjünk, óriási balhé, két hét múlva 200 embernek nincs munkája. Ehelyett ugye… azt mondtuk, hogy én megbeszéltem az emberekkel, figyeljetek, az lesz, én föl fogok mondani, lassú lesz, hosszú lesz, megpróbálok előkészíteni egy másik projektet és hogyha az megvan…, akkor nekik a biztosba kell átjönni”.

A műsorvezető ezt követően rákérdez a főszerkesztőnél arra, hogy belepusztult-e ebbe az egészbe. Uj Péter elmondta, hogy hetekig nem tudott aludni, és nagyon lassan mentek a folyamatok, így minden tartalékát felélte és elkezdett eladósodni. „Később ezért is emésztettem nehezen ezeket a kisebb-nagyobb árulásokat.” Mint mondja, a mai napig nagyon felidegesíti, ha azt látja, hogy valaki nagyon az Index nevében ad elő dolgokat. 

„Az Index az enyém. Szóval ebből nem.

Az Index az a 444. Ami az Index helyén van, az... valami. Nem érdekes.”

– tette hozzá a 2018-as felvételen.

Később az Index-szel való konkurálással kapcsolatban úgy fogalmaz: „Ez most már látszik, hogy idő kérdése. Ezt már megnyertem. Ez idő kérdése. Az Index agonizál... Persze még lehet, hogy minket is kinyírnak előbb.”

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy neki nincs beakadva, hogy az Indexszel bármit is csinálni akar.

„Nem nagyon érdekel, hogy

mi történik mostanában az Indexszel."

Dudás miatt "kinyílt a bicska a zsebében"

Hogy időközben mégis miért kezdte érdekelni a 444-et és Uj Pétert az Index sorsa, talán nem is annyira nyitott kérdés. Szintén 2018-ban egy csepeli rendezvényen beszélt az Indexből kilépő főszerkesztő arról, hogy miként tekintett a szerkesztőségben maradt egykori kollégáira. Uj Pétert a fórumon arról kérdezték, hogy mi a véleménye az utána érkező Index-főszerkesztő Dudás Gergely akkori kezdeményezéséről, az előfizetéses alapon működő Politis-ról. 

„Távozásom után a pánikban az Index tulajdonosa négy embernek is felajánlotta a főszerkesztőséget, de ők visszautasították” - kezdi a történetet Uj Péter.

„Dudás volt az ötödik, akit a tulajdonos megkérdezett, és ő elfogadta. Ezek után ő megjelenik, mint a független sajtó, hát tényleg a bicska kinyílik a zsebemben”

– fogalmazott. A 444 főszerkesztője egyúttal Dudás mellett éles kritikákkal illette a másik Index-alapítót, vélhetően Gerényi Gábort is. „Azon gondolkodom, hogy ha még egy ember jelentkezik, hogy ő csinálta meg az Indexet, komolyan s***be rúgom, tényleg nem tudok mit csinálni. Az ember esze megáll” – utal arra, hogy Gerényi egy blogban megírta, hogy csinálta az Indexet 10 éven keresztül. Dudás főszerkesztői munkáját is leminősítette: „Ne vicceljünk már, ott volt egy 15 év alatt felépített szerkesztőség, beült, fel kellett vennie 10 embert, óriási teljesítmény!”

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!