(18+) Döbbenetes pedofíliamentegetés volt az Index Konyhanyelv című műsorában
Wahorn András az egyik vendég 8 éves szexuális zaklatástörténetére reagált meghökkentő kijelentéssel
(18+) Döbbenetes pedofíliamentegetés volt az Index Konyhanyelv című műsorában

Forrás: Youtube/Index

2021. 11. 06.
Egészen elképesztő kijelentések hangoztak el az Index Konyhanyelv című műsorának legújabb adásában, amelyet a stylist, Lakatos Márk műsorvezet. Az adásban Csákányi Eszter színésznő elmesélte, hogy 8 éves korában egy uszodában egy idegen felnőtt férfi belenyúlt a bugyijába, és tulajdonképpen szexuálisan zaklatta. A súlyos visszaélésre reagálva Wahorn András zenész-képzőművész azt kezdte el bizonygatni, hogy ez nem tekinthető feltétlen erőszaknak, mivel az kellemes élményt okozhatott - vette észre a botrányt a Telex.

Csákányi Eszter elmesélése szerint 8 évesként még nem tudatosult benne, hogy bántalmazás áldozatává vált, mivel számára az idegen kezével végzett aktus nem erőszak volt, hanem félig meddig egyfajta megismerése a szexualitásnak. Mint fogalmazott, ellentmondásos érzéseket keltett ez meg, s bár nem ijedt meg, de kihatott a későbbi életére is. 

A vita eleinte arról szólt Mérő Vera nőjogi aktivista fogalmazásában, hogy miként lehet, hogy a gyermek áldozat még akár később sem érzékeli teljesen erőszaknak és zaklatásnak azt, hogyha egy pedofil ilyen módon visszaélt vele. "Ez az, ami legtöbbször feloldhatatlan traumát okoz. Nagyon sajnálom" - fordult Csákányihoz Mérő.

Mi bonyolult ezen?

A meghökkentő rész azonban ekkor következett, amikor Wahorn András úgy fogalmazott, hogy mostanában gyakran előjönnek régi történetek, amiket ma már erőszaknak ítélünk meg, de "annak idején elfogadott volt, sőt biztatást is kapott rá".

"Úgyhogy szerintem ez egy bonyolult kérdés"

- fogalmazott Wahorn. Mérő erre rákérdezett Wahornnál, hogy mégis mi tekinthető bonyolultnak, egy 8 éves kislány bugyijában matatásnál. 

Wahorn szerint az, hogy ezt kellemes élményként írta le. Hiába próbálta ezután Mérő hangsúlyozni, hogy egy gyerek szexuális kihasználásáról van szó, ami egy kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszaknak minősül, Wahorn kötötte az ebet a karóhoz. Szerinte, mivel Csákányi ezt nem visszaélésként mesélte el, hanem egy gyerekkori élményként.

Ötven évvel ezelőtt

A témához Lakatos Márk is hozzászólt, aki úgy fogalmazott, hogy bár ez tényleg szexuális erőszaknak számít most, de ötven évvel ezelőtt minden nagyon más volt. Mérő Vera erre is reagált: "az, hogy egy gyerek bugyijába benyúlni, ne haragudj, de egyáltalán nem bonyolult dolog, a büntető törvénykönyv szerint sem". 

Wahorn később már úgy fogalmazott, hogy "kicsit erős" a bugyiba turkálás, de akkor az "egy olyan kor volt". Ő ezt nem erőszaknak, inkább helytelennek tekinti. A beszélgetés még percekig ebben a mederben folyt tovább zavartalanul, mindezt az alábbi videó kb. 17. percétől lehet megnézni. 

Az adás utáni felháborodásra reagálva az Index egy cikket jelentetett meg arról, hogy a büntető törvénykönyv pontosan szabályozza a szexuális visszaélést, amit nem lehet relativizálni.

(Telex/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!