​​​​​​​BBC-elemzés: Az ellenzék bojkottálhatja a 2022-es választásokat
Ezzel foszthatnák meg „Orbánt a demokratikus legitimitás melletti utolsó érvétől”
​​​​​​​BBC-elemzés: Az ellenzék bojkottálhatja a 2022-es választásokat

Index-tüntetés(Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

2020. 07. 25.
Elemzést tett közzé a BBC a magyarországi politikai- és médiahelyzetről az index munkatársainak csoportos felmondása után. A brit közszolgálati csatorna budapesti tudósítója, Nick Thorpe szerint „egyre erősödik a moraj, hogy az ellenzék bojkottálja a parlamentet és a 2022-es választásokat”.

Az „index kimúlása a legerősebb független média-hangtól fosztja meg a magyar közvéleményt” – írja elemzésében Nick Thorpe, a BBC veterán budapesti tudósítója, aki szerint a munkatársak felmondásának az oka, hogy megfogadták, miszerint „szabadok maradnak a politikai befolyástól”.

A brit közszolgálati csatorna részletesen beszámolt a péntek esti budapesti tüntetésről és az index körül kialakult helyzetről, elemzésében az előzmények között felidézi a Népszabadság 2016-os megszűnését és az Origo 2014-es „átállását a kormányzati oldalra”, továbbá azt, hogy „szinte a teljes vidéki sajtó a Fidesz médiabirodalmának a része” lett.

„Mit jelent mindez Magyarország és Orbán számára?” – teszi fel a kérdést a BBC elemzője. Nick Thorpe szerint

„Első látásra az indexnél történ események újabb győzelmet jelent Orbán Viktor számára. De az az ember, aki az egypárti-rendszernek való ellenállással került vezető szerepbe, most újra egypárti uralmat hozott létre. Azáltal, hogy elfoglalta az államot – a gazdaságot, a parlamentet, az alkotmánybíróságot, a médiát – azt kockáztatja, hogy nevetségessé válik.”

 

Ebben a helyzetben azoknak, akik kritikusak Orbán Viktor uralmával szemben „kénytelenek lehetnek újra gondolni az ellenzéki formákat. Vannak, akik új pártok létrehozása, vagy a meglévők összevonása mellett érvelnek.

Azonban „egyre erősödik a moraj, hogy az ellenzék bojkottálja a parlamentet és a 2022-es választásokat, megfosztva ezzel Orbánt a demokratikus legitimitás melletti utolsó érvétől.” – írja a BBC budapesti tudósítója. 

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!