Megszűnhet az Index? Rendkívüli közleményt adott ki a szerkesztőség
A lap "veszélyben" van - írják
Megszűnhet az Index? Rendkívüli közleményt adott ki a szerkesztőség

Forrás: Index

2020. 06. 21.
A 24.hu részletes cikkben írta meg, hogy értesüléseik szerint milyen átalakulások várhatóak az Indexnél. Nem sokkal később az Index rendkívüli közleményben jelentette be: veszélyben van a szerkesztőség. Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke szerint nincs ok a pánikra.

Rendkívüli közlemény az Indextől

Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője egy szolgálati közleményben helyezte kilátásba, hogy a szerkesztőség megszűnéséhez vezethet egy "kívülről történő befolyás". "Az index szerkesztősége veszélyben van" - fogalmazott a főszerkesztő. 

"A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt, az Indexen és a Facebookon, ameddig tudunk. Ameddig lehet. Ameddig szabad"

- olvasható a közleményben. A drámai hangvételú közlemény előzménye, hogy "kívülről olyan befolyás érte" őket, aminek a vége a "szerkesztőség megszűnése lehet." 

Dull Szabolcs úgy fogalmazott, aggódnak, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt "ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett."

Veszélyben?

Az Index két éve hozott létre egy barométert, amellyel azt kívánták jelezni, hogy mennyire független a szerkesztőség. Ebben a teljes függetlenség, a veszélyben és a nincs függetlenség állások láthatók. Ezen a barométeren állítottak most egyet a szerkesztőségben, mert úgy érzik az Index "veszélyben van". Mint írják, két dologhoz ragaszkodnak: a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez. 

"Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni" - olvasható a közleményben. 

Ugyanakkor a közleményből semmi konkrétum nem derül ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is jelenti a veszélyt az Index függetlenségét illetően. Vélhetően a következő napokban további információkat tesz közzé a szerkesztőség ezzel kapcsolatban.

24.hu: Költségcsökkentés lehet a háttérben

A 24.hu úgy értesült, hogy az Indexen úgy alakítanák át, hogy közben a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. Ennek az ötletgazdája állítólag Gerényi Gábor, az Azonnali résztulajdonosa, aki nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében - legalábbis a 24.hu információi szerint.

Az elképzelés lényege, hogy a különböző rovatokat külsős cégekbe szerveznék ki, így azok kvázi beszállítói lennének a lapnak, amely így "megrendelőként" funkcionálna. 

Az egész átszervezés hátterében költségcsökkentési ambíciók húzódnak meg. Bodolai László, az Index igazgatóságának az elnöke, a lap mögött álló alapítványt létrehozó cég tulajdonosa a portálnak úgy fogalmazott,  válság miatt csökkenő reklámbevételek miatt sok médiacég átgondolja a működését. 

Gerényi Gábor úgy jöhet a képbe a portál szerint, hogy a terv állítólag tőleg származik. Gerényi amúgy részt vett az Index alapításában, 2012-ben távozott. Ezt követően a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője lett, majd egyike volt az Azonnali.hu alapítóinak. A másik társtulajdonos az LMP-s Ungár Péter. 

Az Index körüli változásokról, tulajdonosi átszervezésekről a 24.hu cikkét itt olvashatja el

Bodolai: nincs ok a pánikra

Nem sokkal később Bodolai a Média1-nek már úgy fogalmazott, a konkurens 24.hu "alaptalanul okozott riadalmat az Indexnél, de valójában nincs ok a pánikra."

Az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke, Bodolai László szerint félrevezették az Indexet, mert ugyan Gerényi Gábor valóban kidolgozott egy működési koncepciót az Index számára, de azt az igazgatóság nem fogadta el, amivel a munkája véget is ért. 

Bodolai hangsúlyozta, tájékoztatni fogja erről a szerkesztőséget is. Szerinte a 24.hu üzleti titkokat szivárogtatott ki a piactársa igazgatósági üléséről, az információkat ráadásul torzan közölte. Hozzátette, most Pusztay András vezérigazgató feladata lesz, hogy kidolgozzon egy másik koncepciót, amivel a gazdasági racionalizálást végre lehet hajtani. Ez ugyanis a válság miatt elkerülhetetlen - fogalmazott. Arról viszont nincs szó, hogy szétdarabolnák az Indexet - hangsúlyozta.

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!