Felfoghatatlan: Irán halálra ítélte a nemzeti válogatott 26 éves játékosát
Felfoghatatlan: Irán halálra ítélte a nemzeti válogatott 26 éves játékosát

Twitter/FIFPRO

2022. 12. 13.
A profi futballisták nemzetközi szakszervezete, a FIFPRO hivatalos oldalán számolt be arról, hogy a nemzeti válogatott egyik játékosát halálra ítélte Irán.

„A FIFPRO-t megdöbbentette és lesújtotta a hír, amely szerint Amir Nasr-Azadani hivatásos labdarúgót halálra íélték Iránban, miután országában a nők jogaiért, valamint az alapvető szabadság(jogok)ért kampányolt” – közölte tegnap a szervezet hivatalos Twitter-oldalán.

A FIFPRO ízt írta, hogy emiatt szolidaritást vállal a 26 éves játékossal és a perzsa államot a labdarúgó halálbüntetéséről szóló ítélet azonnali eltörlésére szólította fel.

Azonban nem ez volt az egyetlen hír, ami miatt a figyelem középpontjába került a katari világbajnokságon az iráni csapat és maga a rezsim.

Ahogy arról korábban írtunk, letartóztatták Voria Gafurit, Irán egyik leghíresebb futballistáját, aki emiatt nem vesz részt a katari világbajnokságon. A férfit azzal vádolják, hogy az iszlám köztársaság elleni propagandát terjeszt, és a katari vb-n részt vevő iráni nemzeti tizenegy hírnevét csorbította.

De az is hatalmas botrányt kavart, hogy megfenyegették a válogatott tagjait, hogy az Iránban maradt családtagjaikat fogják bántani, ha tiltakozni mernek az iráni rezsim brutalitása ellen. A válogatott tagjai ugyanis azzal fejezték ki nemtetszésüket a rendszerrel szemben, hogy nem voltak hajlandóak énekelni a nemzeti himnuszt.

Később pedig az iráni rendvédelmi erők agyonlőttek egy férfit, aki a nemzeti válogatott vereségét ünnepelte egy utcai megmozdulás során. Az esetre azután került sor, hogy az iráni csapat Katarban vereséget szenvedett Amerikával szemben, és így kiesett a világbajnokságról.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!