hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szivárványos focisták és az emberi jogok
Magyary Ferenc publicisztikája
A szivárványos focisták és az emberi jogok

Fotó: AP / Abbie Parr

2022. 12. 01.
Ki gondolta volna, hogy a katari Vébé fő hírei a szivárványos válogatottak bohóckodásairól és nem a VAR abszurditásáról szólnak majd? 2010-ben, amikor a FIFA kiadta a rendezés jogát Katarnak, kérdések özöne merült föl. Főleg azért, mert rögtön felröppentek hírek az eljárást övező korrupcióról. Még ha nem is történt eddig olyan eljárás, ami ezt a gyanút hivatalosan igazolta volna, azóta már megbukott Blatter FIFA-elnök, nem is függetlenül a vébérendezés jogát odaítélő ügymenettől.

Az egyik fő kérdés az volt, hogy hogyan lehet egy olyan országnak adni a rendezés jogát, amelyiknek feltűnően nincs semmilyen megfogható futballkultúrája. Persze a katariak megpróbáltak mindent, többek között világhírű edzők és játékosok szerződtetésével, de hogy egyelőre elég kevés sikerrel, azt az is mutatja, hogy Katar minden kétség nélkül zúgott ki a csoportmeccsek során. És hogy a futball felépítése hol tart Katarban, azt jól látni abból is, hogy még szurkolótábort is bérelniük kellett. Aki látta a katari válogatott meccseit, hirtelen mintha egy Rejtő-regénybe csöppent volna, a híres Láthatatlan Légió hadmozdulatai rémlettek fel a katari válogatott B-középjének szurkolói koreográfiája láttán. Csodálatos Nalaya csak azért nem jutott eszünkbe, mert Kelet-Timor – olaj híján – nem tudta megvásárolni a vébé rendezési jogát. Azt szokták mondani, hogy pénzen futballkultúrát nem lehet venni. Úgy tűnik, ez az eset is ezt igazolja – habár erre egyre inkább rácáfol az európai futball néhány nagyágyúja, mint a Manchester City vagy a Paris Saint-Germain és egyéb más klubok is.

Ez egy véleménycikk.

Az építkezésekről szóló hírek sem segítettek a világbajnokság pozitív fogadtatásában. Nem lehet tudni, hogy valójában mekkora probléma volt az, hogy nem megfelelő környezetben dolgoztak a munkások, voltak olyan vélemények, amelyek szerint ez teljesen szokványos más építkezéseken is. A hivatalos adatok 37 halottról szólnak, a sajtó szerint a valós szám akár több ezer is lehet. Ami viszont érdekes, hogy mi lesz a sivatagba felépített nyolc stadion sorsa a vébé után. Rossznyelvek szerint síközpontokként fognak üzemelni. (Persze ez csak vicc.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!