hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szivárvány a sivatagban: sikerül karszalagokkal eltéríteni a katari vébét?
Vélemény
Szivárvány a sivatagban: sikerül karszalagokkal eltéríteni a katari vébét?

Fotó: AP / Ricardo Mazalan

2022. 11. 24.
Kis túlzással több figyelmet kapnak a katari világbajnokságon az ideológiai csatározások, mint maga a futball. A sport szeretetét a vendégségbe érkező csapatok egy részénél felülírja a nyugatról exportálni kívánt genderlobbi. A média és a szövetségek felháborodása azonban nem hatja meg Katart, és úgy tűnik – most már a FIFA-t sem.

Érdekes és egyben emblematikus jelenete volt a múlt hét vasárnap kezdődő világbajnokságnak az Anglia–Irán összecsapás mérkőzés eleji jelenete, amikor az iráni válogatott jókora – mondhatni életveszélyes – kockázatot vállalt azzal, hogy látványos akcióval néma csöndben maradtak a nemzeti himnusz alatt, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az országban zajló rendőri brutalitásra. A jelenlegi hírek szerint már csaknem 500 tüntetőt öltek meg az iráni hatóságok emberei. Nem véletlenül merült fel sokakban, hogy a világ nyilvánossága előtt tiltakozó focistákra is nagyon komoly ítélet várhat visszatérve a perzsa államba.

Ehhez képest jött az angol válogatott és ismét letérdeltek a kezdő sípszó előtt. A mozdulatsor egy minneapolisi rendőri túlkapás után terjedt el, amely során a letartóztatás közben meghalt egy fekete férfi. Hogy a két évvel ezelőtt történt amerikai incidensnek mi köze a világbajnoksághoz, nem derül ki.

A rasszizmus elleni tiltakozásnak ráadásul van jó néhány széles körben elfogadott formája is, így érthetetlen az angolok részéről, hogy ragaszkodnak ehhez, sokszor még a saját szurkolóik is kifütyülik őket, ami jól jelzi a helyzet abszurditását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!