hetilap

Hetek hetilap vásárlás
LMBTQ-reformok: még a pápával is szembe mennek a német katolikusok
Németországban már épül a homoszexuális egyház
LMBTQ-reformok: még a pápával is szembe mennek a német katolikusok

Karikatúra a német egyházban történt szexuális zaklatások 11 éve húzódó vizsgálatáról .(Fotó: AP / Martin Meissner)

2022. 12. 01.
A katari világbajnokságon a német válogatott kampányolt leghangosabban a homoszexuális  kapcsolatokat reklámozó „One Love” karszalag  mellett, Németországban a katolikus egyház állt be az LMBTQ-mozgalom élharcosának.

Amikor közel 50 évvel ezelőtt David Wilkerson amerikai protestáns lelkész a homoszexuális egyház megjelenésének a veszélyére figyelmeztetett, kevesen gondolták, hogy ez a lehetőség valódi opcióként felmerül egyházi vezetőkben.

„Kétfajta erő képes csak visszatartani a homoszexuálisokat attól, hogy teljesen átadják magukat ennek a bűnnek: a társadalom elutasítása, valamint az egyház tanítása, ami megítéli ezt a gyakorlatot. Ha a társadalom többé nem tekinti természetellenesnek a homoszexualitást, hanem teljességgel elfogadja és bátorítja ezt a magatartást, és ha az egyház többé nem hirdeti azt, hogy a homoszexualitás bűn, és nem nyújt segítséget az ilyen szexuális tevékenységeket végzők számára a megtéréshez – nos, akkor megszűnik minden visszatartó erő. A gátakat felhúzzák, és a homoszexuálisokat példaként állítják a társadalom elé” – írta Wilkerson 1973-ban megjelent The Vision című könyvében.

Konzervatív evolúció

A homoszexualitás – és ennek számtalan további variációja – általános elfogadtatása a nyugati társadalmakban nagyjából lezárt kérdésnek tekinthető. Ellenállásra már az úgymond konzervatív oldalról sem kell számítani, mint bizonyítja azt az amerikai szenátus november végi döntése, amelyben a homoszexuális házasságok kötelező szövetségi szintű elfogadását több mint egy tucat republikánus szenátor támogatásával a szükséges feles helyett kétharmados többséggel fogadtak el. A törvényről a képviselőházban sürgősséggel szavaznak, így a félidős választáson mandátumot nyert új képviselők beiktatása előtt a demokrata többség el is fogadhatja azt. Ám meglehet, nem is lenne szükség a sietségre, hiszen a kongresszusban is van elég morális kérdésekben liberális republikánus képviselő, akikre számíthatnának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!