hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A reformáció szigorú tanítója: Kálvin János küzdelme Róma ellen
Biblia és vasszigor
A reformáció szigorú tanítója: Kálvin János küzdelme Róma ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 05. 30.
Kálvin János, a 16. századi reformáció kiemelkedő alakja 460 esztendeje fejezte be földi pályafutását. Bár életútja nem volt mentes az ellentmondásoktól, életműve kétségtelenül óriási hatást gyakorolt és gyakorol ma is emberek millióinak hitére, életére.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Kálvin János egyrészt hatalmas példáját adta annak, hogy milyen bátorsággal kell ragaszkodni a megtalált bibliai hithez, dacolva minden megfélemlítő hatalommal és erővel. Nem tántorította el a kegyetlen üldözés, és az sem, hogy hitéért addigi egzisztenciáját elveszítve földönfutóvá kellett lennie. Egész éle­tét annak a célnak rendelte alá, hogy a tiszta evangélium minél több emberhez eljuthasson, hogy megmenekülhessenek az elkárhozástól, és elnyerhessék Isten örök királyságában a romolhatatlan éle­tet.

Eközben amikor üldözöttként Genfben letelepedett és fordulatos eseménysor nyomán sikerült a város vezetését irányítása alá vonni, akkor ellentmondást nem tűrő szigorral igyekezett rákényszeríteni saját vallási elveit és elképzeléseit a város egész lakosságára. Olyan vonatkozásokban is, amelyekben nem igazán képviselt bibliai álláspontot. Hitelvei érvényesítése érdekében nem rettent vissza a legkeményebb eszközök alkalmazásától sem. Így jutott odáig, hogy elfogatta a Genfen csak átutazni szándékozó spanyol Szentháromság-tagadó orvost, Szervét Mihályt, és kivégeztette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!