Agyonlőttek egy 27 éves iránit, mert a nemzeti válogatott kiesését ünnepelte
Agyonlőttek egy 27 éves iránit, mert a nemzeti válogatott kiesését ünnepelte

Youtube/WION

2022. 12. 01.
Az iráni rendvédelmi erők agyonlőttek egy férfit, aki a nemzeti válogatott vereségét ünnepelte egy utcai megmozdulás során. Az esetre azután került sor, hogy az iráni csapat Katarban vereséget szenvedett Amerikával szemben, és így kiesett a világbajnokságról.

Emberjogi szervezetek értesülései szerint a 27 éves Mehran Samakot akkor lőtték agyon, amikor autójában a dudát nyomta, hogy így vegye ki részét a válogatott kiesése utáni utcai ünneplésekből az iráni Bandar Anzali városában.

Beszámolók szerint Samakot „közvetlenül megcélozták és fejbe lőtték a rendvédelmi erők (…) a nemzeti válogatott Amerika elleni vereségét követően” – közölte egy oslói székhelyű szervezet, az Iran Human Rights (IHR).

A belföldi tüntetések mellett kormányellenes demonstrációk zajlottak Katarban is az Amerika-Irán mérkőzés körül.

Az iráni megmozdulások már hónapok óta tartanak, de a világbajnokság új árnyalatot vitt a kormányellenes akciókba. Ahogy arról korábban írtunk, némasággal üzent az iráni válogatott a katari világbajnokságon az Anglia elleni csoportmeccsen. A labdarugók közül senki nem énekelte az ország himnuszát, a közönség közül többen fújoltak is.

A kiállás az Iránban hónapok óta folyó tüntetéshullám mellett történt, amit a hatóságok által elkövetett gyilkosságok miatt rendeztek. Az IHR szerint az iráni hatóságok eddig legalább 448 embert öltek meg a tüntetések alatt - köztük 60 fő volt 18 év alatti.

Az eset nyomán le is tartóztatták Voria Gafurit, Irán egyik leghíresebb futballistáját, aki emiatt nem vehetett részt a világbajnokságon. Az iráni hatóságok azzal vádolták, hogy az iszlám köztársaság elleni propagandát terjeszt, és a katari vb-n részt vevő iráni nemzeti tizenegy hírnevét csorbította.

Később aztán a Wales elleni meccsen úgy tűnt, többségük énekelte a himnuszt, de nem valami kitörő lelkesedéssel.

(TheGuardian / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!