Gyűlöletbeszédért körözött indiai muszlim prédikátor fogja téríteni a szurkolókat a katari vb-n
Gyűlöletbeszédért körözött indiai muszlim prédikátor fogja téríteni a szurkolókat a katari vb-n

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 21.
Zakir Naik indiai muszlim prédikátor 2017-ben menekült Malajziába az indiai hatóságok elől, miután körözést adtak ki ellene gyűlöletbeszéd és pénzmosás miatt.

A férfi tagadja a vádakat, de az iszlámmal foglalkozó kutatóintézetét is betiltották Indiában 2016-ban, mert a hatóságok szerint ellenségeskedést, gyűlöletet és rosszindulatot szított az ország „különböző vallási közösségei és csoportjai között”. A muszlim prédikátor azonban hiába költözött Malajziába, ott sem látják szívesen, és eltiltották beszédek tartásától „nemzetbiztonsági” okokra hivatkozva.

Mindezek ellenére Katar nemcsak meghívta Naikot díszvendégként a világbajnokságra, de a szurkolóknak fog előadásokat tartani az iszlámról.

Zakir Naik sejk a világbajnokság ideje alatt tartózkodik Katarban, és sok vallási előadást
fog tartani a futballtorna során”

- írta a Twitteren Fejszál Alhadzsri, a katari állami sportcsatorna műsorvezetője.

Naik azonban nemcsak előadásokat tart az iszlámról, hanem évek óta hittérítői tevékenységet végez. Egy 2016-os videó szerint Katarban egy előadása után négy nem muszlim férfi elismételte az iszlám hitvallást Naik után először arabul, majd angolul, vagyis elismerték, hogy nincs más isten, csak Allah, és Mohamed a prófétája.

A prédikátor beszédeit azonban terroristák is inspirálónak találták. Egy 2016-ban, Bangladesben elkövetett támadás elkövetőire elmondásuk szerint hatással voltak Naik beszédei.

(Alarabiya News / CNBC TV 18 / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!