Áll a bál a katari vébén: mégsem lehet szivárványos karszalag a csapatkapitányokon
A FIFA eljárása szerint nem csak pénzbüntetés, de sárga lap is jár az LMBTQ-párti performanszért
Áll a bál a katari vébén: mégsem lehet szivárványos karszalag a csapatkapitányokon

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 11. 21.
Mindössze pár órával a világbajnokság második napjának rajtja előtt derült ki, hogy nem csak pénzbüntetést von maga után, hogyha a válogatottak nem a FIFA által megszabott karszalagban, hanem az LMBTQ-s verziójában vonulnak pályára, hanem bizony mérkőzés eleji sárga lapot is, amit a nemzeti csapatok már nem voltak hajlandóak bevállalni a cél érdekében. 

Már hosszú hónapok óta vita tárgya, hogyan tudnák a katari vébére kijutó csapatok továbbvinni azt az ideológiai kiállást, ami a korábbi labdarúgó mérkőzéseken rendre megjelent az LMBTQ-val kapcsolatosan. Katarban a homoszexuális kapcsolatok nem engedélyezettek, az országban börtönbüntetés is járhat azért, ha valakit törvénysértésen érnek. 

Éppen ezért gondolta úgy több nemzeti labdarúgó-szövetség is, hogy tiltakozásuk jeléül LMBTQ-színű karszalagban vonulnak majd pályára. Ameddig ez a performansz csak pénzbüntetést vont volna maga után, több válogatott tartotta volna magát az akcióhoz, ám a kilátásba helyezett automatikus sárga lapot már nem szándékoztak bevállalni. 

 

Eleinte Wales, Dánia, Németország, Belgium, Hollandia és Svájc kapitányai jelentek volna meg a szivárvány szalagban, ám a FIFA utolsó pillanatos tájékoztatása után elálltak ettől. Ugyanakkor éles kritikát fogalmaztak meg a nemzetközi szervezettel kapcsolatban, amiért nem tette lehetővé ezt a típusú tiltakozást. 

A tervek szerint a "One Love" (magyarul 'egy szerelem') feliratú kampánnyal üzentek volna Katarnak a válogatottak. 

(BBC)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!