Letartóztattak egy iráni sztárfocistát, mert kritizálni merte a rezsimet
Letartóztattak egy iráni sztárfocistát, mert kritizálni merte a rezsimet

Gafuri kurd származású, és többször felszólalt az iráni rezsim ellen.(Forrás: Youtube/VOA Farsi)

2022. 11. 25.
Letartóztatták a napokban Voria Gafurit, Irán egyik leghíresebb futballistáját, aki nem vesz részt a katari világbajnokságon.

Az iráni hatóságok kedden tartóztatták le Gafurit, és azzal vádolják, hogy az iszlám köztársaság elleni propagandát terjeszt, és a katari vb-n részt vevő iráni nemzeti tizenegy hírnevét csorbította.

Gafuri 2018-ban az iráni futballválogatott tagja volt, és régebben is felszólalt az iráni kurdok védelmében, felszólítva az iráni kormányt, hogy fejezze be a kurd nép gyilkolását. Sokak meglepetésére az idei válogatottba nem került be.

A 35 éves futballista nem először került letartóztatásba, régebben azért is elvitték a hatóságok, mert kritizálta Dzsavad Zarif korábbi külügyminisztert. Több iráni miniszter a napokban azzal vádolta meg Gafurit, hogy kurd szeparatista, amire a sportoló úgy reagált, hogy akár az életét is feláldozná Iránért. Gafuri kurd, és ugyanabból a kurdok lakta iráni városból származik, ahol hónapok óta zavargások vannak Mahsza Amini kurd fiatal nő halála óta.

A sportoló a tüntetések során megsebesült tiltakozókat is meglátogatta, közösségi oldalán pedig azt írta a letartóztatása előtt:

Hagyják abba a kurd nép gyilkolását!!! A kurd
nép maga Irán… A kurdok ölése egyenlő Irán megölésével. Ha közönyös vagy a nép gyilkolása iránt, akkor nem vagy iráni, sőt nem vagy emberi lény se… Minden törzs Iránból származik. Ne
öljék az embereket!!!”

(Guardian / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!