Iráni külügyminiszter: nem lesz rendszerváltás az országban
Iráni külügyminiszter: nem lesz rendszerváltás az országban

Illusztráció - Hosszein Amirabdollahian, Irán külügyminisztere.(forrás: Youtube/WION)

2022. 09. 28.
A két hete tartó iráni tüntetéseknek már csaknem 80 áldozata van, de Irán külügyminisztere egy interjúban arról beszélt, hogy a tiltakozások külföldi agitációk eredményei és a médiának köszönhetők.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a két hete tartó iráni tüntetéssorozat már több mint 50 várost érint az országban, miután egy 22 éves nőt letartóztatott az erkölcsrendészet, amiért állítólag nem megfelelően volt felöltözve, és a fogva tartása során meghalt.

A tiltakozások során már legalább 76-an meghaltak, de az elhunytak valós számának a megállapítását nehezíti, hogy az országban blokkolva van az internet. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője felszólította az iráni kormányt, hogy tartsa tiszteletben a lakosság „szólásszabadsághoz, véleményszabadsághoz és békés gyülekezéshez való jogát”.

Ravina Samdaszani szerint már több száz tüntetőt letartóztattak, de a hatóságok elvittek emberi jogi aktivistákat, ügyvédeket és legalább 18 újságírót is. A BBC-nek nyilatkozó tüntetők beszámolója szerint a helyszínen sokkal rosszabb a helyzet, mint amit a közösségi médiára feltöltött videókban látni lehet.

„Hallottam, ahogy az egyik parancsnok arra utasította a beosztottjait, hogy legyenek kegyetlenek. A rendőrnők is legalább ennyire szörnyűek. Az egyikük megütött és izraeli
kémnek, prostituáltnak nevezett”

- mondta egy tiltakozó.

Az iráni külügyminiszter úgy reagált Masa Amini halálára, hogy ilyen incidensek máshol is előfordulnak, és kivizsgálják az esetet, de igyekezett elbagatellizálni a tüntetéseket is.

Biztosíthatom Önöket arról, hogy nem nagy dolog, ami Iránban történik. Nem lesz rendszerváltás Iránban. Ne játsszanak az iráni nép érzéseivel”

- üzente Hosszein Amirabdollahian a nyugati diplomatáknak.

A politikus szerint a tüntetések békésen indultak, és csak azután változtak zavargássá, hogy jól szervezett módon, „műholdas csatornákon és weboldalakon” arra bátorították az irániakat, hogy menjenek az utcákra és legyenek erőszakosak.

Amirabdollahian szerint az iráni hatóságok azért alkalmaznak erőszakot és korlátozzák az internetelérést az országban, hogy biztosítsák a békét és biztonságot a lakosság számára csakúgy, ahogy az USA-ban a Capitolium ostrománál is keményen felléptek a tüntetőkkel szemben, Donald Trumpot pedig megakadályozta a Twitter abban, hogy közzé tegye az üzeneteit.

Az amerikai szankciókat bírálva a külügyminiszter kijelentette, hogy ha az Egyesült Államokat annyira érdekelné az iráni nép sorsa, akkor nem internetszolgáltatást nyújtana a számukra, hanem feloldaná a szankciókat, melyek miatt „iráni gyerekek ezrei haltak meg”.

(NPR / Reuters / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!