Európai Parlament: Kampányokat kell indítani az LMBT-ellenes narratívák eltörlésére
Programokat finanszíroznának, civil szervezeteket támogatnának, segítenék a „lakosság ellenállását” a jobboldali szélsőségességgel szemben
Európai Parlament: Kampányokat kell indítani az LMBT-ellenes narratívák eltörlésére

Programokat finanszíroznának, civil szervezeteket támogatnának, segítenék a „lakosság ellenállását” a jobboldali szélsőségességgel szemben( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 10. 21.
A szexuális kisebbségek fokozott védelmére szólított fel az EP. A képviselők nagy többsége által elfogadott állásfoglalásban elítélték azokat az uniós kormányokat, amelyek LMBT-ellenes politikai pártok támogatására támaszkodnak, és üzentek Magyarországnak is. A Fidesz szerint a határozat szélsőséges, és cinikusan visszaél egy tragédiával.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a múlt héten Pozsonyban elkövetett homofób indíttatású gyilkosság kapcsán elfogadott állásfoglalásában a szexuális kisebbséghez tartozók fokozott védelmére szólított fel a gyűlölet és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében - közölte az uniós parlament csütörtökön az MTI összefoglalója szerint.

A 447 szavazattal, 78 és 45 tartózkodás ellenében elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők elítélték a szexuális irányultságon, nemi identitáson vagy önkifejezésen alapuló gyűlöletet és erőszakot Szlovákiában és az EU-ban mindenütt. A szöveg az LMBT-közösség elleni "gyáva terrorcselekménynek" minősítette a pozsonyi gyilkosságot, megjegyezve, hogy azt szélsőjobboldali ideológia motiválta.

Felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen "érdemi előrelépést a szexuális kisebbségek védelmére", és határozottan foglaljon állást a nyilvánosság előtt emberi jogaik megsértésével szemben.

Az EP súlyos aggodalmának ad hangot amiatt, hogy Szlovákiában úgymond elterjedt a sértő, agresszív és homofób nyelvezetet az LMBT-közösséggel szemben, többek között a kormány korábbi és jelenlegi tagjai között. Az állásfoglalás továbbá "a szélsőjobboldali erőkkel való együttműködés minden formájának" elutasítására szólított fel, mivel - mint írták - "egyes tagállamokban az LMBT-ellenes, főként szélsőjobboldali csoportok büntetlenül működnek". Az EP továbbá elítélte azokat az uniós kormányokat, amelyek

"szélsőjobboldali és más LMBT-ellenes politikai pártok támogatására támaszkodnak a hatalomhoz való hozzáférés és a hatalom megtartása érdekében".

A szöveg szerint az EP-képviselők attól tartanak, hogy a fiatalabb generációk "egyre kevésbé aggódnak az egykori fasizmus", illetve a szexuális és etnikai kisebbségekkel, a zsidó lakossággal szembeni gyűlöletet és megkülönböztetés miatt. Véleményük szerint az EU-nak kampányokat kell indítania az LMBT-ellenes narratívák eltörlésére, és olyan programokat kellene finanszíroznia, amelyek civil szervezeteket és polgári kezdeményezéseket támogatnak annak érdekében, hogy segítsék a lakosság ellenállását a jobboldali szélsőségességgel szemben. 

A képviselők végezetül arra szólították fel az Európai Unió Tanácsát, hogy terjessze ki az uniós bűncselekmények listáját a gyűlöletbűncselekményekre,

és arra kérték Magyarországot és Lengyelországot, hogy tartózkodjanak a határozat elfogadásának akadályozásától.

Fidesz: minden élet szent, de...

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmazott: "nemet mondunk mind az erőszakra, mind az emberi tragédiákkal való cinikus visszaélésre, és a leghatározottabban elítéljük a múlt heti, pozsonyi gyilkosságokat. Kiemelte: az emberi élet szent. Nem férhet kétség ahhoz, hogy a leghatározottabban el kell ítélni minden erőszakot, amely bárkit szexuális irányultsága miatt ér.

"Továbbra sem fogadjuk el ugyanakkor azt az európai parlamenti gyakorlatot, hogy egy tragikus esettel cinikusan visszaélve szélsőséges, uniós szerződéseket sértő határozatokat terjesztenek elő"

- fogalmazott. Szavai szerint a szöveg megalapozatlan és elfogadhatatlan nyilatkozatokat tesz a szlovák politikai élet szereplőiről, az egyházról, a szlovák alkotmányosság területére tartozó szabályokba szól bele, és gyakorlatilag a teljes szlovák társadalmat megbélyegzi.

"A gyilkosságokat természetesen messzemenőkig elítéljük, ehhez kétség sem férhet, de baloldali ideológiai kinyilatkoztatásokat nem fogunk támogatni" - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

(Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!