Európa Tanács: a homofóbia mély gyökeret vert az európai társadalomban
A főtitkár szerint "jobb törvényekre" lenne szükség
Európa Tanács: a homofóbia mély gyökeret vert az európai társadalomban

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 17.
A homofóbia, a szexuális kisebbségeket érő hátrányos megkülönböztetés mély gyökeret vert Európában, a társadalmi hozzáállás lassan változik - közölte az Európa Tanács főtitkára hétfőn, a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetése elleni küzdelem világnapja alkalmából közzétett közleményében.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Marija Pejcinovic Buric, a 47 tagú Európa Tanács főtitkára hangsúlyozta, a szexuális kisebbségek jogai terén elért eredmények, köztük a házasság elismerése, az örökbefogadás joga, a munkahelyi megkülönböztetés csökkenése, az ellenük irányuló gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények jogorvoslásának biztosítása ellenére sokaknak még mindig félniük kell szexuális beállítottságuk vagy nemi identitásuk miatt.

Korábban az Európa Tanács azt is sérelmezte, hogy a magyarországi alaptörvény-módosításban leszögezték: az apa férfi, az anya pedig nő. 

A főtitkár hangsúlyozta, hogy számos országban csorbultak a szexuális kisebbségek jogai. A politikusok ellenséges retorikája többfelé erősödött, gyakoribbá váltak a homofób indíttatású erőszakos cselekmények, van olyan ország, ahol úgynevezett "LMBTQ-mentes övezeteket" jelöltek ki. Emlékeztett: az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) nemrégiben közzétett, 2020-as éves jelentésében a szexuális kisebbségek jogai terén  bekövetkezett visszalépésre hívta fel a figyelmet. Az aggasztó tendencia miatt a szakértői csoport összehangolt válaszra szólította fel a tagországokat - közölte.

Az Európai Bizottság és a Parlament több ízben is szorgalmazta, hogy valamilyen kényszerítő intézkedést is vezessenek be annak érdekében, hogy a tagállamok elfogadják nem csak a homoszexuális házasságokat, de az örökbefogadáshoz való jogukat is. Ehhez stratégiát is készítettek. 

"Jobb törvényekre van szükség, elfogadásukhoz és végrehajtásukhoz pedig politikai akarat, az egyenlőség iránti elkötelezettség szükséges" - jegyezte meg.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európa Tanács valamennyi tagállama ratifikálta az emberi jogok európai egyezményét, amely mindenki számára biztosítja a magán- és a családi élet védelmét, az egyesülés, a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés jogát. Az Európa Tanács készséggel segít a tagállamoknak az egyezményben foglaltak valóra váltásában - tette hozzá a főtitkár.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!