Harcba indul Brüsszel a genderideológiáért: egyedül Magyarország és Lengyelország van útban
Minden tagországon keresztülvinnék az "szivárvány családok" elfogadását
Harcba indul Brüsszel a genderideológiáért: egyedül Magyarország és Lengyelország van útban

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 11. 26.
Kiemelt küldetésének tartja az Európai Bizottság, hogy minden tagországon keresztülnyomják az LMBT-jogok tiszteletben tartását, ami tulajdonképpen a genderideológia általános elfogadtatását takarja. Elhárítanának minden akadályt többek között a "szivárvány családok" jogi elismerésének útjából. Ezt az akadályt jelenleg Magyarország és Lengyelország jelenti.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Az leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTQI) emberek jogegyenlősége prioritás az Európai Bizottság számára - jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, a testület LMBTQI-stratégiájával kapcsolatos vita keretében.

Dalli azt mondta, hogy az EU-nak a kezdetektől fogva fontos volt az állampolgárok jogegyenlősége és jogbiztonsága. Hozzátette, ezen e téren sok előrelépés történt, viszont állítja: a szexuális kisebbségekhez tartozó emberek majdnem 40 százaléka továbbra is félelemben és kirekesztettségben él az unióban, és kiszolgáltatottságukat a koronavírus-járvány tovább fokozta.

Büntetnék a gyűlöletbeszédet

Dalli részletezte az EU-s stratégia legfontosabb elemeit: a biztonság garantálását, a diszkrimináció visszaszorítását, az esélyegyenlőséget az LMBTQI-csoportok számára, valamint a nyitott és befogadó társadalmak előmozdítását.

Felhívta figyelmet, hogy több uniós tagállam még mindig nem bünteti LMBTQI-csoportok elleni gyűlöletbeszédet és bűncselekményeket. Nagyon fontos - emelte ki - hogy ezen a téren jogharmonizáció legyen a tagországokban.

Minden tagországon átnyomnák a "szivárvány családok" ideológiáját

Hozzátette: ugyancsak jogharmonizáció lesz szükséges az úgynevezett "szivárvány családok" uniós szintű elismeréshez a tagállamokban, a családjog tekintetében a kölcsönösség alapján kell eljárni. A testület a "családok sokszínűségének" szempontjából fogja felülvizsgálni a 2009-es, unión belüli szabad mozgásra és tartózkodásra vonatkozó irányelveket is.

Dalli a plenáris ülésen a lengyel nők abortuszjogairól szóló vita kapcsán úgy vélekedett, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntése egyértelműen korlátozza az nők jogait. Emlékeztetett, hogy Lengyelország ellen a 2017-ben indított, 7-es cikkely szerinti eljárás során a bizottság megkérdőjelezte az alkotmánybíróság függetlenségét. "Továbbra is komolyak az aggodalmak ezzel kapcsolatban, amelyre a szeptemberi jogállamisági jelentés rá is mutat" - tette hozzá.

Nyomatékosította, hogy az erős női jogok európai értékek, de arra is felhívta a figyelmet hogy ezeket a vívmányokat nagyon könnyen el is lehet veszíteni. Dalli a bizottság elnökét, Ursula von der Leyent idézve figyelmeztetett: az EU nem csúszhat vissza a múltba, amikor a jelenben és a jövőben is minden téren az élen kell járnia.

Novák Katalin családokért felelős miniszter a Heteknek adott interjújában reagált az Európai Bizottság LMBT-stratégiájára. Mint fogalmazott, a genderideológiát már évek óta próbálják különböző határozatokba csempészve elfogadtatni a tagországokkal, most ez lépett egy magasabb szintre. Belépést követően a teljes interjú itt elolvasható

Genderideológia szolgálatában az uniós külügy

Magyarország és Lengyelország részéről komoly ellenállást tapasztalt Brüsszel, miután a gender ideológiát népszerűsítő stratégiát az unió külpolitikájának részévé tették. A szerdai napon Josep Borrell, az EU külügyi vezetője és Jutta Urpilainen nemzetközi kapcsolatokért felelős biztos mutatta be a gender egyenlőségi tervet, (Gender Action Plan III), ami nem csak a nők és lányok jogait, de az LMBTQI-jogokat is előmozdítaná az egész világon, "kihívást intézve a gendernormák és sztereotípiák ellen". 

A javaslat Lengyelország és Magyarország részéről éles ellenállásba ütközött, főként a "gender egyenlőség" kifejezése miatt. A kritika szerint az Európai Unió alapszerződései nem véletlenül a nők és férfiak közötti egyenlősége irányozza elő, és nem a gender egyenlőség kifejezést használja.

"Nem látjuk szükségét, hogy újradefiniáljuk ezt, és nem is támogatjuk az erre irányuló törekvéseket. A meglevő jogi kereteket kellene követni ahelyett, hogy újakat alkotnánk, különösen ha azok bizonytalan értelmezése és különböző fordításai a későbbiekben további problémákat szülhetnek"

- fogalmazott a Pawel Jablonski illetékes lengyel államtitkár. 

A magyar fél részéről az illetékes szóvivő szerint ez a kérdés tagállami hatáskörbe tartozik, amit tiszteletbe kell tartani. Az uniós dokumentumoknak olyan szövegezést kell tartalmazniuk, ami minden tagország számára elfogadható, konszenzusos megfogalmazásokkal és egységes jogi alappal - fogalmazott. 

Borrell a kritikákra úgy reagált, hogy szerinte a gender egyenlőség kifejezés széles körben használt, és általánosan értelmezhető terminus, ami az unió alapszerződéseiből levezethető. Attól tart, hogy az Európai Tanácsnak (kormányfőket és államfőket magába foglaló uniós testület) kifogásai lesznek majd ezzel kapcsolatban, ami nehézséget jelent majd a kezdeményezésüket tekintve. 

(Hetek/MTI/Politico)

Előfizetői nyereményakció
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!