Arra kérte az Európa Tanács emberi jogi biztosa a szlovák törvényhozókat, hogy ne használják a „genderideológiát” az LMBTQ kapcsán
Arra kérte az Európa Tanács emberi jogi biztosa a szlovák törvényhozókat, hogy ne használják a „genderideológiát” az LMBTQ kapcsán

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 04. 25.
Még nem is szavazott a szlovák parlament az Európa Tanács emberi jogi biztosa által kifogásolt törvényről, de máris felszólították a törvényhozókat, hogy utasítsák el a transzneműek jogait aláásó javaslatot, és biztosítsanak egyenlőséget az LMBTQ-hoz tartozók számára.

Dunja Mijatovic, a szlovák parlamentnek küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy a szlovák törvényjavaslat hatályba lépése gyakorlatilag megakadályozná a transzneműek számára, hogy a nemi identitásukat törvényesen elismerjék.

A jogszabály elismerése szembehelyezné Szlovákiát az Emberi Jogok Európai Egyezményével szerinti kötelezettségeivel, ráadásul a pozsonyi melegbár ellen több mint hat hónapja elkövetett támadás után elmaradt az LMBTQ-hoz tartozókkal szembeni intoleranciával kapcsolatos, régóta fennálló aggodalmak kezelése.

Az emberi jogi biztos szerint azt mutatja, hogy a szexuális kisebbséghez tartozók emberi jogai veszélyben vannak Szlovákiában. Mijatovic aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy esetleg visszavonhatják az emberi jogokat sértő, az új nemi hovatartozás jogi elismeréséhez szükséges sterilizálás gyakorlatának felszámolására irányuló közelmúltbeli lépéseket.

Emellett a jogi keret hiányára hívta fel a figyelmet, amely lehetővé tenné az azonos nemű párok számára, hogy kapcsolatukat elismerjék, majd a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó jogszabályok megerősítésére, a civil társadalom támogatására, illetve az intolerancia és a megkülönböztetés elleni átfogó küzdelemre szólította fel a szlovák parlament képviselőit.

Mijatovic arra kérte a szlovák törvényhozókat, hogy tartózkodjanak az olyan narratívák népszerűsítésétől, amelyek az LMBTQ egyenjogúságáért folytatott tevékenységét „genderideológiaként” vagy „LMBT-ideológiaként” tüntetik fel, mert ez „különösen problematikus”.

„Magától értetődő, hogy a nemzeti parlamentekben nincs helye a gyűlöletbeszédnek, és a parlamenti képviselőknek határozottan fel kell szólalniuk, ha képviselőtársaik gyűlöletbeszédet folytatnak”

- tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!