Miről is szól valójában a csecsemőkeresztség-vita?
Hát nem a csecsemőkeresztségről
Miről is szól valójában a csecsemőkeresztség-vita?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 03.
Hosszú évtizedek óta zajlik a keresztény családok és keresztény szülők jogainak a leszalámizása, s Karácsony Gergely időközben szélnek eresztett környezetügyi szakértőjének ateista okfejtése tulajdonképpen erre a nem is annyira lappangó identitásgyilkos erőfeszítésre világít rá.

Ez egy véleménycikk.

Békés Gáspár pár nappal ezelőttig a főpolgármesteri hivatal környezetügyi szakértőjeként dolgozott próbaidőben. Még 2018-ban a Magyar Ateista Társaság blogján közzétett egy értekezést arról, hogy vajon alkotmányos-e a gyerekek keresztelése, hiszen a szülők nyomására és kényszerítésére csorbul a kiskorúak vallás megválasztásához való elidegeníthetetlen alapvető joga. A vallásellenes gondolatmenetre a Vasárnap.hu hívta fel a figyelmet, több más vállalhatatlan kijelentésével együtt. A botrány kirobbanását követően a KDNP a szakértő eltávolítását követelte, a Városháza pedig nyilvánosan elhatárolódott Békés „magánvéleményétől”.

A sajtóban az egész ügyet a csecsemőkeresztség betiltása és nem betiltása körül tematizálták, holott ennél jóval súlyosabb és mélyebb folyamatokról szól ez a vita. Nem sokkal azután, hogy Békés két évvel ezelőtti gondolatai nagy tömegekhez eljutottak, előkerültek az online portálokon a főként az ortodox közösségekben korábban alkalmazott sokkoló csecsemő-vízalányomások, sőt – egy tragikus romániai eset is, amikor egy újszülött el is hunyt egy ilyen szertartást követően.

A csecsemőkeresztségről hosszan lehet vitatkozni. A Hetek már évek óta foglalkozik a témával teológiai szempontból.

Békés Gáspár felvetése azonban nem a csecsemőkeresztségről szól.

Évtizedek óta zajlik a házasság intézményének, a keresztény családmodellnek, a keresztény szülők jogainak a módszeres leépítése. Meg van kérdőjelezve minden kulturális és hitbeli alapérték, amire az egész nyugati civilizáció épül, ezért is nagy probléma, és egyben ravasz trükk is a vitát a csecsemőkeresztségre leszűkíteni. Hiszen pusztán csak ez a gondolatmenet elvezet a 18 év alatti keresztelkedés, vagy épp a körülmetélkedés betiltásához, ahogyan állatjogokra hivatkozva most a kóservágást is gőzerővel támadják. Végeredményben a cél pedig nem más, mint a vallások eltörlése.

Az elmúlt évben a család fogalmának mesterséges kitágításával akarták megfosztani a házasság intézménynek eredeti Bibliában gyökerező identitását: mely szerint az egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége, s a gyermek is egy ilyen környezetben tud a legharmonikusabban felnőni. A szivárványcsalád-lobbija persze nem csak az azonos neműek házasodásáért és az örökbefogadásáért küzd, de el is várja/ki is kényszeríti, hogy a gyermekeket gendersemlegesen neveljék fel a szülők.

Bigottnak és gyűlöletkeltőnek minősítik mindazon szülőket, akik a gyermekeiket a biológiai nemük szerint szeretnék férfinak, vagy épp nőnek felnevelni – az ezzel járó társadalmi szerepek megtanításával.

Nem véletlen, hogy az oktatási intézményekben is a legkülönfélébb módszerekkel igyekeznek elbizonytalanítani a legbefolyásolhatóbb korban levő generációt a saját nemiségében, szexualitásában (pl. volt, hogy a tanár kérdezett rá, hogy a gyermek biztos fiúként azonosítja-e magát, de emlékezzünk csak az itthon nagy vihart kiváltó óvodai oktatókönyvre, ami a Meseország mindenkié címmel jelent meg).

Békés Gáspár a blogbejegyzésében a nyugati trendekkel teljesen megegyező módon azt szorgalmazza, hogy a keresztény hitű szülők ne nevelhessék a gyermekeiket a keresztény hitük értékei és alapelvei szerint. Bár az írásának a címe a gyermekek keresztelésére vonatkozik, a témája azonban arra, hogy lehet-e egy kiskorút valamilyen vallásúnak nevelni, vagy sem. A vallásszabadság kétségkívül komplikált témájának boncolgatásával a szerző odajut, hogy

a gyermekjogokra hivatkozva megfosztaná a szülőket attól, hogy a hitüknek megfelelő módon a gyermekeiknek megtanítsák, hogy mi a jó és mi a rossz, mi bűn és mi nem az, melyek a bibliai igazságok a mennyről, a pokolról, az üdvösségről és az örök életről.

Békés egy olyan általános erkölcsiséget őrizne csak meg, amelynek alapjait már nem kíván részletezni. Ha az ateista szerző egyébként következetes lenne, akkor a gyermekét bizony hittanra is járatnia kellene, hogy megmaradjon a vallás szabad megválasztásának a joga. Máskülönben a javaslata valóban a vallások eltörlésére irányul, nem pedig a gyermekek jogainak tiszteletben tartására.

Az aktuális liberális trend értelmében a szülő nem adhat át olyan értékeket és morális iránytűt a gyermekének, ami szembe megy a világ amúgy folyamatosan változó és könnyen befolyásolható etikai felfogásával.

Békés és társai több évezredes értékeket száműznének az emberiségből, megfosztva az újonnan érkező generációkat a nemzeti, kulturális, nemi és hitbéli identitásukról, mindezt olyan alapvető emberi jogokra hivatkozva, amelyeket a pogány barbárság rombolását követően éppen a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás fektetett le.

Ha Békést valóban érdekli az alaptörvény, és a gyermekjogok alkotmányos védelme, akkor kezdhetné a legvédtelenebb és legkiszolgáltatottabb kisebbség jogainak a képviseletével, ugyanis a mai napig több tízmillió magzatot abortálnak apák és anyák, megfosztva őket még az élethez való joguktól is, amit jelenleg szinte kizárólag az általa bigottnak és gyűlölködőnek titulált keresztények védelmeznek.

Meg kell érteni, a civilizációnk megszűnésre van ítélve, ha leromboljuk minden alappillérét.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!