Elhallgatott infók: a WHO nem zárja ki, hogy egy laborból szabadult volna ki a vírus
Nem kapták meg a bekért adatokat, továbbra is minden elmélet nyitott
Elhallgatott infók: a WHO nem zárja ki, hogy egy laborból szabadult volna ki a vírus

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 15.
Az Egészségügyi Világszervezet elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz nyilatkozatában kijelentette, hogy minden szóban forgó feltételezést vizsgálnak, mivel további vizsgálatokra van szükség a vírus eredetével kapcsolatban. Közben a WHO egyik kutatója arról panaszkodott, hogy Kínától pont a legfontosabb adatokat nem kapták meg. 

A WHO igazgatója néhány nappal azután nyilatkozott, hogy a szervezet vuhani kutatócsoportja visszatért Kínából és beszámolt a vizsgálatának eredményéről. Bár a nemzetközi sajtó igyekezett azt a kijelentést kész tényként kezelni, hogy rendkívül valószínűtlennek tartják az úgynevezett laborelméletet - ezt a WHO továbbra sem tudja teljesen kizárni a megfelelő adatok hiányában. Gebrejeszusz a vuhani csapattal konzultálva válaszolta egy sajtókérdésre, hogy a hipotézisek közül jelenleg egy sincs kizárva.

Az expedíció eredményeiről és a laborelméletről itt írtunk bővebben. 

Az első betegek jelenthetik a kulcsot

Dominic Dwyer, a WHO vuhani kutatócsapatának ausztrál tagja azt nyilatkozta a minap, hogy a kínai hatóságok megtagadták annak a 174 fertőzöttnek az adatainak a kiadását, akiket a járvány legkorábbi szakaszában vizsgáltak a helyiek. Ők még 2019 decemberében fertőződtek meg a Covid-19-cel, és a leleteik, velük készült beszélgetések nagyban hozzájárulhatnának a vírus eredetének a felderítéséhez. 

Ezekről a vuhani kutatócsoport azonban csupán egy rövid összefoglalót kapott. 

Dwyer szerint azért érdekesek ezek az adatok, mert a legelső fertőzöttek közül tudni lehet, hogy csak a felük járt annak a vuhani piacnak a közelében, amit a járvány legelső kiindulópontjaként emlegetnek. 

A legfontosabb adatokat nem adták át

A Fehér Ház vasárnap arra szólította fel Kínát, hogy tegye elérhetővé a szóban forgó adatokat. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója egy közleményben szögezte le, hogy a jelentésnek független módon kell elkészülnie, nem avatkozhat abba a kínai kormány. 

"Mélységes aggodalommal figyeltük, hogy miként mutatták be a Covid-kutatás első eredményeit" - reagált a főtanácsadó a WHO beszámolójára.

Szerinte mindenféle módosítás nélkül azonnal rendelkezésre kellene bocsátani ezeket az adatokat. 

Szombaton még az a Peter Ben Embarek is felszólította Pekinget az együttműködésre és a nyers adatok átadására, aki korábban élesen kritizálta az amerikai hírszerzést is a koronavíruseredettel kapcsolatos narratívája miatt.

(Euronews, Reuters, MTI, Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!