Egy sor republikánus szenátor is támogatja a vallásszabadságot veszélyeztető melegházasság-törvényt
A Szenátus minden tagállamban érvényessé tenné az azonos neműek házasságát
Egy sor republikánus szenátor is támogatja a vallásszabadságot veszélyeztető melegházasság-törvényt

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 17.
Az amerikai Szenátus szerdán újabb jogalkotási akadályt söpört félre, hogy az azonos neműek, illetve a rasszok közötti házasság védelméről szóló kétpárti törvényjavaslatot el tudják majd fogadni. A képviselők 62-37 arányban szavazták meg a történelmi jelentőségű jogszabály előkészítését.

Bár lehetnek még további „előkészítő jellegű” szavazások a törvény elfogadása előtt, a szerdai voksolás azt jelzi, hogy a törvényjavaslatot minden bizonnyal elfogadják majd. Ezzel pedig Amerikában új fejezet nyílik a házasság intézményének történetében. Egyelőre nem tudni, mikor kerül sor a szavazásra.

A szóban forgó törvényjavaslat nem írna elő országos szinten törvényi követelményt annak kapcsán, hogy minden államnak legalizálnia kellene az azonos neműek házasságát, viszont valami mást igen: az egyes tagállamok számára kötelezővé tenné, hogy ismerjék el a másik tagállamban törvényesen kötött házasságot. Még ha azonos nemű személyek között jött is létre, s így az emiatt nem lenne legális egy adott tagállamban.

Ez azért is fontos, mert ha a konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezné az azonos neműek házasságát legalizáló 2015-ös „Obergefell kontra Hodges” határozatot, a tagállamok akkor is kötelesek lennének kölcsönösen elismerni a másik államban kötött házasságokat. Ami gyakorlatilag egy garanciája annak, hogy az azonos neműek között érvényesen létrejött házasság minden esetben szövetségi szintű érvényességgel bírjon, ezáltal pedig törvényi védelemben részesüljön.

Ennek kapcsán az Alliance Defending Freedom (ADF) konzervatív szervezet jogásza arra figyelmeztetett, hogy a „Respect for Marriage Act” elfogadása a keresztények körében komoly jogi hercehurcákkal járhat majd. Hiszen masszívan lelkiismereti, illetve a vallásszabadsággal kapcsolatos kérdéseket érint a jogszabálytervezet.

„Ezekkel a széleskörű, új jogosítványokkal felhatalmazzák a szövetségi kormányt, hogy rászálljanak azon vallási szervezetekre, amelyek hagyományos, bibliai nézeteket vallanak a házasságról.

Széles körű felhatalmazást ad a szövetségi kormánynak arra, hogy szankcionálja azon szervezeteket és személyeket, akik ezekhez (az értékekhez) ragaszkodnak."

Ha elfogadják a jogszabályt, szerinte a keresztények szövetségi szintű pereskedésekkel találhatják szembe magukat. Ha csak nem hajlandók lemondani a vallásszabadság egy újabb részéről.

(CNN / CBN / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!