Egy alkalmazás frissítése (könyvajánló)
Megjelent Seres László: Láger sztornó című könyve
Egy alkalmazás frissítése (könyvajánló)

Megjelent Seres László: Láger sztornó című könyve( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 05. 04.
Megjelent egy kisregény. ”Láger sztornó” a címe,  Seres László írta. Az első és legfontosabb tudnivaló a könyvvel kapcsolatban: el kell olvasni. Ez azért fontos, mert nem minden könyvet kell elolvasni. Mi több, a legtöbbet teljesen felesleges. Itt pont az ellenkezője a helyzet. Akit érdekelnek az emberi élet élet-halál kérdései (kit nem?), annak el kell olvasni. Onnan tudom, mert már olvastam és úgy érzem, hogy nem csak egyszer fogom olvasni. Miért?

Először is, mert olvasmányos és szórakoztató. Lektűr, jó értelemben. A lektűr szó eredete (pl. francia: lecture, olvasás) és jelentése (kábé „szórakoztató olvasmány”) jól mutatja, miről van szó. Olyan írásműt jelöl a szó, ami nem unalmas, azaz szórakoztató. Na jó, de ez a regény a holokausztról (is) szól. Lehet egyáltalán egy ilyen könyv szórakoztató? Igen, persze, lehet. Ha a szórakoztató helyett „nem unalmas”-t gondolunk, azonnal világos minden. Ez a regény ráadásul sok helyütt eléggé vicces, magasröptűbben: sok ponton fekete humor hatja át. Jó-e ez? Biztos lesznek erről viták, én a személyes benyomásomat szeretném megosztani.

Az utóbbi években kerülni kezdtem a holokauszt témáját, kevesebbet olvastam erről, mint addig, szóval untam az egészet egy kicsit. A „Láger sztornó”-t olvasva, az első oldaltól kezdve úgy éreztem: végre kinyitottak egy ablakot a témában és rengeteg friss levegő jön be. Ha „csak” ennyi hatása lenne a könyvnek nagyobb méretekben is, már megérte megírni.

Miről szól a könyv?  Az auschwitzi tábor felújítási munkák miatt két hónapra bezárja kapuit a turisták előtt - a regény főhőse azonban a falakon belül szeretné eltölteni ezt az időt… ez a kiindulási helyzet. Egy rövid részletet is illik tenni az ilyen ajánlókba, itt van:

"Nem meghalni jöttem Auschwitzba, azon már rég túl vagyok. De akkor mégis mi a halált keresek itt, teljesen egyedül a Stammlager 10-es épületének emeletén, ölemben a laptopommal? Saját magamat, vágom rá túl gyorsan a túl nyilvánvalót, csak hogy ne kelljen most mélyebbre ásni, és már látom is magam valami akciós önismereti lágertúra résztvevőjeként: ha ez nem all inclusive, akkor semmi. De most komolyan, éppen itt fogom megfejteni azt, amire egy életen át nem jöttem rá? És ha van olyan, hogy a tettes visszatér a tett helyszínére, akkor van olyan is, hogy az áldozat, illetve közvetlen leszármazottja visszatér oda? És ha igen, miért, mégis mit akarna ott?”

Végül (de nem utolsósorban) szeretném jelezni, hogy a könyv nem csak „holokauszt-irodalom”. Ahogy minden jó irodalom, úgy ez is, egyetemes emberi dolgokról szól megdöbbentő, felrázó, groteszk, humoros módon. A telefonunkon lévő alkalmazásokat időnként frissíteni kell. Ugyanezt kísérelte meg Seres László is a holokauszt, a történelmi és egyéni tragikum témájában. megpróbálta az alkalmazást frissíteni, szerintem sikerrel.

Most már csak egy dolog maradt hátra, kedves olvasó! Könyvesbolt, vétel, olvasás, nevetés, sírás, izgalom, tanulság, stb.

Seres László: Láger sztornó – könyvbemutató JCC Budapest - Bálint Ház - 2022. MÁJUS 5., CSÜTÖRTÖK, 18:00

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!