hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Richard Wurmbrand: A lelkész, aki a náciknak és a kommunistáknak is megbocsátott
Megkínozva Krisztusért
Richard Wurmbrand: A lelkész, aki a náciknak és a kommunistáknak is megbocsátott

Forrás: patmosrecords.hu

2020. 07. 29.
Tízperces tárgyaláson ítélték el, 14 évet töltött a legbrutálisabb kommunista börtönökben. A zsidó playboyból lett román evangéliumi lelkész, Richard Wurmbrand a 20. századi kereszténység egyik igazi hitvalló hőse. Története most magyarul is olvasható egy új könyvben.

Ritka, hogy egy keresztény evangélista-pásztor hivatkozási alap legyen egy neves zsidó ateista társadalomkritikus könyvében, különösen, ha az illető kelet-európai származású. Richard Wurmbrand mégis ilyen kivétel. Ezt írja róla David Horowitz Dark Agenda (Sötét program) című könyvében: „Egy román pásztor, Richard Wurmbrand tizennégy évet töltött börtönben a kommunista Romániában, és fogsága idején meg is kínozták. A ’bűne’ az volt, hogy nyilvánosan hirdette, miszerint a kommunizmus és a kereszténység egymással össze nem egyeztethető valóságok. A Tortured for Christ (Megkínozva Jézusért) című könyvében Wurmbrand írt a szüleiről, akik a kommunizmus idején merték hitre tanítani a gyermekeiket. ’Ha felfedezték volna, hogy Krisztusra tanítják a gyerekeiket, akkor elvették volna őket tőlük – és még látogatási jogot sem kaphattak volna.”

Wurmbrand pásztor élete azonban számos rendkívüli fordulatot tartogatott – egy olyan korszakban, amikor a kelet-európai népek sorsa önmagában is drámai fordulatokon ment át. Semmilyen családi vagy személyes kötődése nem volt a kereszténységhez, egy bukaresti zsidó polgárcsalád gyermekeként sikeres tőzsdeügynök lett már fiatalon, és életmódja közel száz évvel megelőzte a Wall Street mai farkasainak playboy „dolgozz keményen – partizz keményen” életmódját. „Amikor nem az irodában volt, zajos szórakozóhelyeken töltötte az időt, félmeztelen nőkkel, hangos zenével és patakokban folyó alkohollal” – írja a róla szóló életrajzi könyv.

Mindez folytatódott akkor is, miután Párizsban megismerkedett egy szintén romániai zsidó lánnyal, Sabinával, aki odahaza szigorú ortodox nevelést kapott ugyan, de a francia fővárosban gyorsan azonosult a nyugati szabados életvitellel, igyekezve elfeledni a vallás jelentette minden korlátot. Párizsból visszatérve összeházasodtak, de ez Richard számára nem jelentett szakítást korábbi szokásaival, de ez Sabinát nem különösebben zavarta a közös szórakozásokban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!