hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Könyvajánló: hét híres angol klasszikus
Az angolszász irodalom meghatározó alkotásai
Könyvajánló: hét híres angol klasszikus

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 07. 14.
A nyár kiváló alkalom arra, hogy egy jó könyvvel a kezünkben a vízparton vagy az árnyékban egy másik világba kalandozzunk el. Hét világhírű angol ÉS amerikai szerző könyveit ajánljuk, melyek a szórakoztatáson túl tanítanak is.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Előző számunkban bemutattuk, hogy miért adhatnak a klasszikus művek többet puszta olvasásélménynél. Olyan részletes jellemrajzokat tárnak elénk, amelyek által könnyebb megérteni egy adott kort, az emberi természetet és akár önmagunkat is. Mélyebb gondolkozásra sarkallnak, és – mivel nem propagandaművek – végső soron ránk bízzák, milyen tanulságot vonunk le belőlük. Az angolszász irodalom garmadával állít elénk ilyen regényeket, drámákat. Ezekből ajánlunk most néhányat.

Joseph Conrad: A sötétség mélyén

Conrad lengyel származású angol író volt, akinek regényei meghatározó szerepet töltenek be a nyugati civilizáció irodalmában. Az író három nyelven beszélt kiválóan, sokan nem tudják, hogy az angolt csak felnőtt korában sajátította el. Stílusa magával ragadó, és regényei sokszor kihívásokkal teli életének történetein alapulnak. Gyermekkorában apját Oroszországba száműzték, ahová családja követte, majd Lengyelországban tanult. Később tengerész pályára lépett, és szinte az egész világot bejárta. Talán ez inspirálta arra, hogy megírja A sötétség mélyén című kisregényét. A történet egy Charles Marlow nevű tengerészről szól, kinek meg kell keresnie egy bizonyos Kurtzot, ki több éve eltűnt valahol a Kongó közelében lévő feneketlen dzsungelben, ahol a hírek szerint valamiféle szektavezető lett. Marlow útja során megismerkedik a belga gyarmatosítók kegyetlenségével, az emberi szív legsötétebb oldalával és a fullasztó afrikai dzsungellel. A könyv fő kérdése, vajon van-e különbség a civilizáció képviselői és a „vademberek” között. Conrad regénye a mai nyugati – főként észak-amerikai – kultúrkörben vitatott pozíciót foglal el, tekintve a könyv­ben említett érzékeny témákat, mint a faji kérdések és az európai gyarmatosítás. Azonban a mű számos későbbi alkotót ihletett meg: így Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmjét is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!