Csökkentett megjelenítésszámmal bünteti a Heteket a Facebook - ki érti ezt?
Mi jöhet még ezután?
Csökkentett megjelenítésszámmal bünteti a Heteket a Facebook - ki érti ezt?

Facebook

2023. 05. 12.
A Facebook nem érte be a Hetek fiókjának letiltásáról szóló figyelmeztetéssel, hanem egy másik húzással is próbálja gátolni – vagy ha úgy tetszik, szankcionálni – szerkesztőségünk munkáját.

Mint az a közösségi felület tájékoztatásából kiderül, a Hetek Facebook-felülete „csökkentett megjelenítésszám és egyéb korlátozások alatt áll”, ami lényegében az elhallgattatással egyenlő.

A fentiek okán felhívjuk tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a Hetek friss tartalmait keressék közvetlenül a hetek.hu weboldalon, a Hetek Országos Közéleti Hetilap aktuális lapszámában, vagy írjanak a [email protected] e-mail-címre, hogy felvegyük Önöket hírlevél-listánkra.

Tette mindezt a Facebook egy érthetetlen „eset” miatt: mintegy 1 évvel ezelőtt, a 2022-es országgyűlési választás után közzétettünk egy bejegyzést, amiben az MTI (Magyar Távirati Iroda) nevű magyar állami hírügynökség híranyagát közöltük le, amiben Toroczkai László arról beszélt, hogy "elképesztő elhallgatás és cenzúra övezte pártja kampányát és példaként megemlítette, hogy a Facebook törölte az oldalukat.

Ez viszont valamiért a közösségi oldalnak nem igen volt az ínyére – hát törölték a bejegyzésünket, a Hetek fiókját pedig korlátozások alá helyezték. Oldalunk a meghozott döntéssel nem értett egyet és jelezte is, azonban a Facebook fenntartotta a bejegyzés törléséről szóló döntését – bármiféle indokolás vagy magyarázat nélkül. És szerkesztőségünknek sem adtak lehetőséget, hogy elmagyarázzuk: mi egy híroldal vagyunk, amely mindössze beszámolt egy belföldi politikai eseményről egy állami hírügynökség objektív tájékoztatása alapján.

Mi jöhet még ezután?

Mi mindenesetre megpróbálunk utánajárni, hogy mit gondolnak a sajtó- és szólásszabadság korlátozásáról a magyar politikusok.

Megkerestük például Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét, aki az állami hirdetések terén szeretné 20 százalékban maximálni az adófizetők pénzéből finanszírozott reklámokat minden médiumnál. A politikustól megkérdezzük, vajon ez a szankció vonatkozna-e az Európai Unió szervezetei vagy a külföldi nagykövetségek által finanszírozott hirdetésekre, illetve a szintén közpénzekből részesülő NGO-k reklámtevékenységére is.

Valamint megkérdezzük Toroczkai Lászlót is, mit szól ahhoz, hogy a Facebook már azt is szankcionálja, ha a neve egy állami hírügynökségi tudósításban felbukkan? Kövessenek bennünket a jövő héten is, beszámolunk a fejleményekről.

előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!