A Facebook letiltással fenyegeti a Hetek fiókját, amiért tavaly leközölt egy ártalmatlan, választásos hírt
Különös egy eset
A Facebook letiltással fenyegeti a Hetek fiókját, amiért tavaly leközölt egy ártalmatlan, választásos hírt

Illusztráció(Facebook)

2023. 05. 11.
Váratlan rendszerüzenettel szembesült szerkesztőségünk a Facebooktól. A közösségi oldal közölte, hogy veszélyben forog a Hetek Facebook-oldala, amiért állításuk szerint több ízben is megsértettük a közösségi alapelveket. Ez pedig a letiltás veszélyével fenyeget.

„Miért forog kockán az oldalad működése?” – teszik fel a kérdést a rendszerüzenetben, amire rögtön választ is adnak.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Mintegy 1 évvel ezelőtt, a 2022-es országgyűlési választás után közzétettünk egy bejegyzést, amiben az MTI (Magyar Távirati Iroda) nevű magyar állami hírügynökség híranyagát közöltük le, amiben Toroczkai László arról beszélt, hogy "elképesztő elhallgatás és cenzúra övezte pártja kampányát és példaként megemlítette, hogy a Facebook törölte az oldalukat.

A kifogásolt cikk itt érhető el.

Önmagában az említett hír leközlése a Facebook szerint beleütközik az oldal „veszélyes személyekre és szervezetekre” vonatkozó szabályaiba, és ezért egy héttel ezelőtt – „kis fáziskéséssel” – törölték az egy évvel ezelőtt közzétett bejegyzést.

Oldalunk a meghozott döntéssel nem értett egyet és jelezte is, azonban a Facebook fenntartotta a bejegyzés törléséről szóló döntését – bármiféle indokolás vagy magyarázat nélkül. És szerkesztőségünknek sem adtak lehetőséget, hogy elmagyarázzuk, mi egy híroldal vagyunk, amely mindössze beszámolt egy belföldi politikai eseményről egy állami hírügynökség objektív tájékoztatása alapján.

Mindezek tetejében még Facebook-oldalunk letiltását is kilátásba helyezték, ha hasonló szabálysértés fordulna elő ismét.

Többes számban fogalmaztak, az viszont nem derült ki, milyen esetekben közöltünk még le „szabálysértő” tartalmat.

Korábban hasonló eset történt egyik kollégánk hivatalos Facebook-oldalával is: „A bejegyzésed nem felel meg a veszélyes személyekkel és szervezetekkel kapcsolatos közösségi alapelveinknek” – írta a Facebook kollégánk azon posztjára, amelyben egy világhírű oxfordi történész könyvéből vett idézettel és fotóval érvelt amellett, hogy „az európai egységről nem a humanista utópisták beszéltek először, hanem pont azok, akik Európát példátlan pusztításba sodorták.”

Az erről szóló cikk itt érhető el

előfizetés

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!