"Csillagszimfónia" - megzenésítette az univerzumot a NASA - Videó!
Lélegzetelállító audiovizuális felvételeket tett közzé az amerikai űrügynökség
"Csillagszimfónia" - megzenésítette az univerzumot a NASA - Videó!

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 23.
A Világegyetemről készített részletes, lélegzetelállító fotók mellett a NASA úgy döntött, teleszkópjaival a Tejútról gyűjtött információit égi szimfónia formájába önti. A szervezet rendszeresen gyűjt adatot a világűrről és gyönyörű képeket alkot az azt benépesítő csillagokról, bolygókról és egyéb objektumokról. Ezen képek összetett, különböző hullámhosszú fényt és sugárzást tartalmaznak, ami közül nem mindegyik érzékelhető emberi szemmel, azonban lefordítható zenévé.

A NASA úgy döntött hát, hogy a még teljesebb élmény érdekében szonifikálja a csillagokat, azaz hanghullámokra fordítja le digitális teleszkópjaival rögzített adatait, hogy rövid, kozmikus koncertekkel adjon betekintést az univerzum titkaiba. 

A szonifikáció során a bináris kódban rögzített, vagyis 1-esekkel és 0-ákkal leírt adatokat hangra, nem pedig képre fordítják le. 

Ahhoz, hogy kontextusba helyezze az információt, a NASA audiovizuális felvételeket készített, melyben a hangmagasság és hangerősség a galaktikus csillagok pozíciójától és intenzitásától függően váltakozik. 

Minden csillagnak és önálló ragyogó fényforrásnak saját hangot rendeltek, míg a por-, és gázfelhőknek atmoszférikus drónhangokat. 

A galaktikus gála, ami körülbelül 26 ezer fényévnyire zajlik a Földtől a NASA Hubble űrteleszkópja, a Spitzer űrteleszkóp és a Chandra röntgen obszervatórium által rögzített szimfóniákat „tűzi műsorra”. 

Minden teleszkópnak saját „hangszere” van az általa gyűjtött adatoknak megfelelően.

A Hubble a galaxis enegrikus régióit pásztázza, ahol a csillagok születnek, így pengető, lágy hangú ütős hangszer hangjai társulnak hozzá, míg a Spitzer inkább az éteri hangokat társítja porfelhőihez, a Chandra pedig szupernova robbanásaihoz egészen más hangzást jelenít meg. 

(NASA/RT)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!