Életre utaló jeleket fedezhettek fel a Vénuszon
Oxigén nélkül is életképes baktériumokra utaló kémiai elemre bukkantak a tudósok
Életre utaló jeleket fedezhettek fel a Vénuszon

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 15.
Asztrofizikusok egy csoportja olyan jelekre bukkant a Vénusz bolygón, amik élet jelenlétére is utalhatnak. Olyan megmagyarázhatatlan kémiai elemet észleltek, mely anaerob, azaz oxigén nélkül is életképes baktériumok jelenlétére, illetve különböző kémiai folyamatokkal kapcsolatos aktivitásra utalhat. 

A csapat éppen a bolygó foszfin-szintjét vizsgálta, arra viszont nem számítottak, hogy az atmoszférájában találkoznak az anyaggal. A bolygó felszíni hőmérséklete 470 Celsius fok körül mozog, atmoszféráját pedig 96%-ban széndioxid alkotja, ami a legtöbb életforma számára élhetetlen.

A Vénuszt eddig nem tekintették életnek kedvező bolygónak a naprendszerünkben, így az ezzel kapcsolatos kérdéseket a tudósoknak még ugyanolyan források bevetésével kell kivizsgálnia, mint amikor a Marson kutattak az élet nyomai után.

A forró, Föld-méretű bolygó azonban toxikus atmoszférájával még a legellenállóbb robotokat is perceken belül elpusztítja, állítja a Live Science magazin.

A kutatók által kiadott jelentésből azonban kiderül, hogy az atmoszféra magasabb rétegeiben hűvösebb, elviselhetőbb, sőt kellemes hőmérséklet tapasztalható. Itt érzékelték a teleszkópok a foszfin jelenlétét.

Vénusz
Vénusz felszíne, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A Vénusz atmoszférája azonban olyannyira savas, hogy az a foszfint gyorsan kikezdi. Ahhoz, hogy a gáz huzamosabb ideig megmaradjon, valaminek, némelyek szerint biológiai folyamatnak, biztosítani kell az utánpótlást.

A kutatók egyelőre óvatosságra intenek a végletes következtetések levonásával kapcsolatban, azaz, hogy a biológiai folyamat létezik-e, és milyen életformához kapcsolódhat. Az ügyben azonban nyomozást indítanak.

“A Vénuszon talált foszfin nem feltétlenül jelenti, hogy élet van a Vénuszon…de lehetséges, hogy egy korábban ismeretlen kémiai folyamat termeli a gázt, lehet az fotokémia, geokémia, akár élet is.”

- tették hozzá a kutatók, leszögezve, hogy egyszerűen túl kevés információ áll még a rendelkezésükre. 

“Bármilyen őrülten hangzik, a legelképzelhetőbb magyarázatunk mégis az élet.”

Nem ez az első alkalom, hogy a kutatók felvetették a Földön kívüli élet lehetőségét. A Marson például arra utaló jeleket találtak, hogy korábban folyékony víz lehetett a bolygón, amelyben vígan elélhettek mikroorganizmusok. 

A NASA kutatói jelenleg is vizsgálják a marsi élet bizonyítékait, a Vénuszon ugyanez azonban hatványozottan nehezebb lesz a mostohább légköri és felszíni körülményeket tekintve. 

(Daily Wire)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!