"Csetkontroll": megszavazta az EU, tömegével figyelhetik meg a magánbeszélgetéseket
A határozat lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók átkutassák a személyes üzeneteket gyanús tartalmak után, majd azokat jelentsék a rendőrségnek
"Csetkontroll": megszavazta az EU, tömegével figyelhetik meg a magánbeszélgetéseket

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 07. 20.
Néhány héttel ezelőtt az Európai Parlament csendben elfogadott egy ePrivacy Derogation elnevezésű határozatot, mely lehetővé teszi az e-mail és más üzenetküldő szolgáltatást nyújtók számára, hogy automatikusan átvizsgálják minden egyes állampolgár magánüzeneteit gyanús tartalomra vadászva, és amennyiben találnak, azonnal jelentsék a rendőrségnek. Az Európai Kalózpárt jogi lépéseket tervez az ügyben.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Az európai gyermekbántalmazás elleni törvényhez kötődő határozatot július 6-án fogadta el az Európai Parlament 537 szavazattal, 133 ellenszavazattal és 20 tartózkodással. 

A rendeletet azért is aggályosnak tartja a Kalózpárt, mivel annak szövege maga is elismeri, hogy egy korábbi felmérés szerint

az EU állampolgárok 72 százaléka ellenezte üzeneteinek általános megfigyelését,

ráadásul a rendőrség adataiból kiderül, hogy az ügyek többségében a megbízhatatlan eljárások miatt ártatlanok kerülnek bűnügyi gyanú alá.

Nyilatkozatukban rámutatnak, hogy míg a szolgáltatók eleinte dönthetnek arról, indítanak-e az üzeneteket érintő vizsgálatokat vagy nem, ősszel várható egy következő, ehhez kapcsolódó határozat, mely már kötelezni fogja őket felhasználóik válogatás nélküli átvilágítására. 

Egyik cseh képviselőjük, Marcel Kolaja szerint:

"Ez mindössze annyit eredményez majd, hogy a bűnözők olyan felületekre költöznek majd, ahol a csevegés megfigyelése technikailag lehetetlen. Ennek eredményeként az ártatlan embereket nap mint nap becserkészik majd, miközben a bűnözők felkutatása kudarcot vall.”

Az Európai Bizottság már bejelentette egy következő, ehhez kapcsolódó rendeletet, amely az összes e-mail és üzenetszolgáltató számára kötelezővé teszi majd az európai polgárok üzenetváltásainak megfigyelését, áll a Kalózpárt nyilatkozatában. 

Ez olyan, korábban biztonságos, titkosított üzenetküldést biztosító szolgáltatókat is érintene, mindpéldául a Whatsapp vagy a Signal.

Az Európai Bizottság által lefolytatott nyilvános konzultáció során kiderült, hogy a válaszadók 51 százaléka ellenzi az e-mail és az üzenetszolgáltatók monitorozzák a csevegéseit. A válaszadók 80 százalékaa nem szeretné, ha a csevegés ellenőrzését titkosított üzeneteknél is alkalmazzák.

Az ellenállás miatt Ylva Johannson, az EU belügyi biztosa 2021 szeptemberére halasztotta a javaslat megtárgyalását.

(European Pirate Party/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!