hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megfigyelt felhasználók: rendőrt játszik az Apple
EGYRE TÖBB TECHNOLÓGIA VESZÉLYEZTETI A PRIVÁT SZFÉRÁT
Megfigyelt felhasználók: rendőrt játszik az Apple

Az Apple esetében egy nem rendvédelmi szerv végez tömeges megfigyeléseket.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 08. 12.
Az Apple bejelentette, hogy egy speciális szoftver vizsgálja majd az iPhone-okon és iPadeken tárolt felvételeket, gyermekekről készült szexuális tartalmú képek után kutatva. Az ilyen és ehhez hasonló technológiai újítások súlyos kérdéseket vetnek fel a privát szféra védelmét illetően.

A techóriás már idén elkezdi az Apple készülékeken tárolt fotók vizsgálatát – egyelőre csak az Egyesült Államokban. Amennyiben pedofil tartalmakra bukkannak, az esetet bejelentik a hatáskörrel bíró hatóságoknak, ezzel is elősegítve a gyermekvédelem ügyét és a szexuális visszaélésekkel szembeni harcot. Legalábbis ezek az előzetes tervek a megfigyelési rendszerrel kapcsolatban.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Az említett újítások az Apple iOS 15, valamint az iPadOS 15 alapszoftverekkel ellátott készülékeit érintik majd. Ezeken a készülékeken azok a fényképek kerülnek bevizsgálásra, amelyeket a felhasználók az Apple iCloud szolgáltatását igénybe véve tárolnak. Ezeket egy speciális technológia, az Apple által ismertetett neuralMatch segítségével veszik majd górcső alá. Ez nem azt jelenti, hogy az iCloud-felhasználók minden fotóját külön-külön ellenőriznék, hanem egy keresőprogram segítségével lényegében egyezéseket keresnek a tárolt képek és a hatósági adatbázisokban szereplő, szexuális visszaélésekhez kapcsolódó felvételek között. Voltaképpen egy „képeket nem látó”, hanem csak digitális ujjlenyomatokat fürkésző programról van szó. A neuralMatch még azelőtt fogja lefuttatni a keresést, illetve lefolytatni az adatbázisok egybevetését, hogy a fotókat a felhasználó feltölthetné az iCloud online terébe.

Egyezés esetén az Apple „házon belül” megvizsgálja a fotókat, és ha a gyanú beigazolódik, letiltja az érintett felhasználói fiókot, majd megteszi a szükséges bejelentést az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerme­kek Nemzeti Központja (National Center for Missing and Exploited Children) számára. Ez a szervezet a gyermekeket érő szexuális visszaélésekhez kapcsolódó tartalmak bejelentéseit fogadja be és dolgozza föl, együttműködve számos bűn­üldöző szervvel Egyesült Államok-szerte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!