Csak beoltva lehet majd repülni? Érkezik a digitális Covid-útlevél
Egységes tesztelési és oltottsági státuszt igazoló irattal biztosítanák a "szabad" közlekedést
Csak beoltva lehet majd repülni? Érkezik a digitális Covid-útlevél

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 11. 30.
Lassan érkeznek a koronavírus-vakcinák a világ országaiba, és mindenki reménykedik abban, hogy hónapokon belül fellélegezhetünk vírusügyileg. S bár az oltás nem lesz kötelező, könnyen lehet, hogy külföldre csak azok repülhetnek majd, akik digitálisan igazolni tudják, hogy megkapták.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A jövőben elképzelhető, hogy két útlevéllel utazhatunk majd, az egyik a szülőföldünket, a másik az oltottságukat jelzi majd. A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség ugyanis az iparág megmentése érdekében olyan univerzális "digitális egészségügyi igazolást" fejleszt, ami világossá tenné az utazó vírusteszt eredményeit, illetve azt is, hogy beoltották-e, vagy sem. 

A "Covid-útlevél", ami a légitársaságok, tesztlaborok, kormányok közötti információáramlást segítené, már a fejlesztés utolsó stádiumában van.

"A tesztelés az első kulcs ahhoz, hogy biztosíthassuk a karantén nélküli nemzetközi utazást"

- nyilatkozta a kérdésben Alexandre de Juniac, a szervezet vezérigazgatója.

“A második kulcs pedig a globális információs infrastruktúra, hogy biztonságosan kezelhető, megosztható, és verifikálható legyen az utazó személyekhez kötődő teszteredmény a határellenőrzési elvárásokkal összhangban"

- tette hozzá.

A "Covid-útlevél" az indulási terminálokban olyan verifikált tesztelő központokba irányítaná az utazókat, melyek megfelelnek a célország szabályainak és elvárásainak, így biztosítva, hogy elkerüljék az érkezés utáni karantén intézkedéseket. 

Mindeddig összesen egy légitársaság nyilatkozott arról, hogy fontolgatja az oltottság igazolásának kötelezővé tételét: az ausztrál Qantas.

(TheHill/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!