Bréking: az államfő Netanjahut kérte fel a kormányalakításra
Bár szerinte egyik jelöltnek sincs reális esélye a többség megszerzésére
Bréking: az államfő Netanjahut kérte fel a kormányalakításra

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 06.
Benjámin Netanjahut, a jobboldali Likud párt elnökét kérte fel az új kormány megalakítására Izraelben Reuven Rivlin államfő kedden, a katonai rádióban egyenes adásban sugárzott beszédében, miután a frakciókkal tartott hétfői megbeszélésén a legtöbb képviselő a kormányfői tisztséget 2009 óta betöltő politikust javasolta a tisztségre.

Rivlin beszédében elmondta, Netanjahu a bírósági eljárások ellenére tovább szolgálhat miniszterelnökként, ezért "bár nem volt könnyű döntés morálisan", őt kérte fel a kormányalakításra. A 2009 óta regnáló miniszterelnöknek 28 napja lesz koalíciós többséget alkotnia. 

Rivlin azt is hozzátette, nem látja esélyét annak, hogy bármelyik jelöltnek reális esélye lenne a többség megszerzésére. Szíve szerint visszaadná a képviselőknek a döntés jogát, de a törvény szerint kötelessége most megbíznia egy jelöltet a kormányalakítással, ez pedig elsőként Netanjahu lesz. 

A többség megszerzéséhez a 120 tagú kneszetben legalább 61 képviselő támogatására lenne szükség. Netanjahu a jobboldali tömb 52 mandátumát szerezte meg a két éven belül negyedjére tartott választásokon, míg legfőbb ellenfelét, Jair Lapid 45 ajánlást szerzett. A nemzeti vallásos cionisták, a Jamina párt a vezetőjüket, Naftali Bennettet nevezte meg kormányfő-jelöltnek, míg a két arab párt nem nevezett meg senkit, ahogyan Netanjahu pártjából, a Likudból kiváló Új Remény párt sem. 

(Hetek/Times of Israel/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!