Bőr alá ültetett mikrocsippel venné fel a harcot a járványok ellen a Pentagon
A csip már azelőtt érzékelné a vírust, mielőtt az illető tünetei megjelennek
Bőr alá ültetett mikrocsippel venné fel a harcot a járványok ellen a Pentagon

Forrás: YOutube/60 minutes

2021. 04. 12.
A Pentagon tudósai kifejlesztettek egy egészségfigyelő mikrocsipet, ami bőr alá ültetve felismerhetné a vírusokat és fertőzéseket, többek között a Covid-19-et is, még a tünetek megjelenése előtt. A projektről a CBS 60 minutes műsorában Matt Hepburn fertőző betegségekért felelős orvos-kutatóját kérdezték.  

Az amerikai védelmi minisztérium kutatási ügynöksége, a DARPA munkatársainak egy csoportja azt a megbízást kapta, hogy érjék el, hogy a "pandémiák a múltéi legyenek". Ebből a célból fejlesztették ki a bőr alá ültethető eszközt.

A vírus leggyakoribb tünetei a folyamatos köhögés, magas láz illetve az ízlelés, szaglás elvesztése. Ezekhez jön még a heveny fejfájás, fáradtság. Amennyiben az ember ezeket tapasztalja, általában tudja, hogy izolálnia kell magát, és orvost hívni.

Mi van azonban a tünetmentes fertőzőkkel? A DARPA szerint a mikrocsip az ő azonosításában segíthet majd a jövőben. A szakértő a műsorban

igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a csipet nem használnák nyomkövetésre.

Matt Hepburn szerint az eszköz egy szövethez hasonló gélbe ágyazódik, mely a bőr alá ültetés után folyamatosan teszteli az ember vérét. A mikrocsippel véleménye szerint meg lehetne előzni további víruskitöréseket.

“A bőrünk alá rakjuk, és meg tudja mondani, hogy olyan kémiai folyamatok zajlanak a testünkben, melyek nyomán másnap már tüneteket fogunk produkálni."

A 60 minutes interjúját a szakértővel a USS Theodore Roosevelt hadihajón készítették, ahol a tavalyi év során a legénység 1,272 tagja fertőződött meg koronavírussal. Hepburn szerint hamarosan hasznukra lehet majd a csip, ami egyfajta "ellenőrizze a motort" fényként működhet.

Amennyiben a haditengerészek megkapják a jelzést, vért vesznek maguktól és azonnal, helyben tudnak tesztelni. Minél előbb azonosítják a fertőzést, annál könnyebb kezelni.

A Pentagon bőr alá ültethető egészségügyi mikrocsipje az első ilyen jellegű eszköz a világon. Hepburn azt is aláhúzta, olyan eszközt is terveztek, mely el tudja távolítani a vírust a vérből, amint a pácienst dialízisgépre kötik. 

A technológiát eddig háromszáz betegen tesztelték az Egyesült Államokban. A csippel kapcsolatban még nem történt hasonló engedélykiadás a releváns hatóságok részéről. 

A bőr alá ültethető mikrocsip és általában semmilyen csip beadásáért sem rajonganak az amerikai katonák, kiknek egyharmada beoltatni sem hajlandó magát, attól tartva, hogy mikrocsipet ültetnek beléjük.

(CBS News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!