Pentagon: Amerika továbbra is fenntartja Izrael katonai fölényét a Közel-Keleten
Mark Esper védelmi miniszter a látogató Beni Ganz izraeli védelmi minisztert fogadta Washingtonban
Pentagon: Amerika továbbra is fenntartja Izrael katonai fölényét a Közel-Keleten

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 23.
Mark Esper amerikai védelmi miniszter, a Pentagon vezetője kedden, izraeli kollégája, Beni Ganz látogatásán leszögezte: védelmi kapcsolataik egyik alapköve Izrael minőségi katonai fölényének megőrzése a térségben.

Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok elkötelezett ez iránt, és "a védelmi minisztérium tiszteletben tartja ezt a kötelezettséget". Leszögezte azt is, hogy az amerikai kormány folytatja az eddigi politikát, és "megóvja Izrael biztonságát".        

"Az Egyesült Államok és Izrael védelmi kapcsolatai soha nem voltak erősebbek, mint most, és szándékaink szerint ez így lesz a jövőben is"

- hangsúlyozta Esper.

Beni Ganz szintén megerősítette Izrael elkötelezettségét az Egyesült Államokkal fenntartott szoros védelmi együttműködés mellett.

"Ez kiváltság, de szükségszerűség is"

- fogalmazott.

Az amerikai-izraeli viszony zavartalan, de Izraelt aggodalommal tölti el, hogy Washington F35-ös vadászgépek eladását tervezi az Egyesült Arab Emírségeknek. Az Emírségek - Bahreinnel együtt - a múlt héten írta alá az Izraelhez fűződő kapcsolatok normalizálásáról szóló békemegállapodást Washingtonban.    

Donald Trump amerikai elnök már korábban biztosította Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy a tervezett ügylet "semmiféle problémát nem jelent", Netanjahu azonban eddig a leghatározottabban elutasította ezt. Izrael egyébként ellenzi F35-ös gépek eladását a Közel-Kelet más országainak, beleértve Egyiptomot és Jordániát, amelyekkel korábban szintén békemegállapodást kötött.

Az izraeli védelmi miniszter tárgyalt Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, és Jared Kushnerrel, Trump elnök vejével és tanácsadójával is.

O'Brient az "iráni agresszióról" tájékoztatta, Kushnerrel - aki a múlt héten az Emírségekkel és Bahreinnel aláírt megállapodások egyik fő kidolgozója - pedig megvitatta a további békemegállapodások lehetőségeit is. Ezek a megállapodások, mint fogalmaztak,

"a térség stabilitásának és Izrael biztonsága megóvásának eszközei".

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!