hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mocskos kis hazugságok - E heti köszöntőnk
Mocskos kis hazugságok - E heti köszöntőnk

2023. 04. 13.
Hiába áll rendelkezésünkre végtelen mennyiségű információ, és demokratizálódott a közösségi oldalak hatására az újságírás: minden korábbinál nehezebb lett a tájékozódás ebben a rendkívüli hírzajban. Az embernek fogalma sincs, hogy mi igaz és mi nem, mi hiteles és mi nem.

Jól tudják ezt a nagyhatalmak is, akik kiválóan zenélnek a dezinformációs húrokon: s itt nemcsak a klasszikus orosz és kínai propagandára gondolok, hanem a jóval kifinomultabb és hazánkat jóval mélyebben érintő amerikaira is. 

Nem szitokszó ez: létezik amerikai propaganda és dezinformáció, hogyne létezne. 

A mostani Pentagon-botránnyal kapcsolatban is vakarja az ember a fejét, és nem tudja eldönteni, hogy a szivárogtatással vajon kinek és milyen célja van. Kikerült több mint száz szigorúan bizalmas dokumentum a közösségi oldalakra, ám annak forrása továbbra is kérdéses. (Állítólag unatkozó kamasz gamerek terjesztették el – tessenek elhinni.)

Érdekes módon a titkos fegyverszállításokról, lázadásokról, hátsó alkukról szóló iratokat az érintettek rendre igyekeznek megcáfolni – és egyúttal felvetik a lehetőségét annak, hogy valakik megpróbálják a nemzetüket hamis hírszerzési jelentésekkel destabilizálni. Izraelben Netanjahut és a Moszadot próbálták meg összeugrasztani, Szerbiában az oroszpárti lakosságot felhergelni. S a sort lehetne folytatni. Már ha nem a cáfolat a hazugság. 
Nehéz kibogozni az igazságot, a Hetekben viszont minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt minden fontos ügyben megkíséreljük. Döntsék el önök, hogy milyen sikerrel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!