hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saját szövetségesei ellen kémkedik Amerika - óriási a botrány
A Pentagon titkai
Saját szövetségesei ellen kémkedik Amerika - óriási a botrány

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 13.
A Snowden-incidenst is felülmúlhatja több mint száz szigorúan titkos Pentagon-irat kiszivárgása az elmúlt napokban, melyek érdekes képet festenek az orosz–ukrán háborúról, illetve egy szövetségesei után kémkedő és nyomásgyakorló Amerikáról.

A titkosított Pentagon-dokumentumokról készült fotók múlt hét közepén először a Telegramot, majd pénteken a Twittert kezdték el elárasztani, látszólag olyan bizalmas információkat fedve fel, amelyeket az amerikai kémügynökségek szereztek meg, nemcsak az orosz–ukrán háborúról, hanem olyan baráti országokról is, mint Izrael vagy Dél-Korea. Amerika számos szövetségese magyarázkodásra és tagadásra kényszerült a dokumentumok őket is érintő részeivel kapcsolatosan.

Az ügyben a Pentagon, az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított. Egyelőre nem tudni, ki áll a kiszivárogtatás mögött, és azt sem, hogy milyen célból történt. A rejtélyt már azért is nehéz megfejteni, mivel olyan iratokról van szó, amelyek az amerikai védelmi minisztérium napi jelentéseiben szerepelnek, és amelyek mintegy 1000 és 5000 közötti, arra megfelelő felhatalmazással rendelkező személyhez jutnak el.

A Pentagon igyekezett elérni, hogy a Twitter törölje a dokumentumokat a felületéről. Elon Musk erre cinikusan csak annyit reagált:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!