Biden hiába hívogatja Szaúd-Arábiát és az Emírségeket az olajárak megfékezése kapcsán
Putyinnak viszont mindketten felvették a telefont
Biden hiába hívogatja Szaúd-Arábiát és az Emírségeket az olajárak megfékezése kapcsán

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 03. 09.
A Fehér Ház sikertelenül próbált telefonhívást összehozni Joe Biden amerikai elnök és Szaúd-Arábia, illetve az Egyesült Arab Emírségek vezetői között annak érdekében, hogy Ukrajna támogatásáról és az elszabadult olajárakról tárgyaljanak, számolt be a The Wall Street Journal.

A háború eseményeivel kapcsolatban itt követheti folyamatosan frissülő tudósításunkat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot, ezzel újabb nyomást gyakorolva Moszkvára az ukrajnai invázió megtorlásaként - jelentette be kedden, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg és az Egyesült Arab Emírségek sejkje, Mohammed bin Zayed al Nahyan

az elmúlt hetekben elutasította az Egyesült Államok kérését, hogy egyeztessenek Bidennel

 – közölték a lapnak nyilatkozó tisztviselők. Az elmúlt hetekben szaúdi és emirátusi tisztviselők egyre hangosabban bírálták Amerika öbölbeli politikáját. A szaúdiak jelezték, hogy

több támogatást szeretnének a jemeni polgárháborúval kapcsolatban, és saját polgári nukleáris programjukhoz Irán hasonló tevékenysége miatt, valamint Mohamed herceg jogi mentességét is követelik,

akit többek között Jamal Hasogdzsi újságíró 2018-as meggyilkolása miatt fogtak perbe az Egyesült Államokban.

A Fehér Ház az elmúlt időszakban több kísérletet is tett arra, hogy helyreállítsa kapcsolatait két kulcsfontosságú közel-keleti országgal, amire szüksége van, mivel az olajárak csaknem 14 év után először 130 dollár fölé emelkednek hordónként. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek az egyetlen két nagy olajkitermelő, amely több millió hordóval több olajat tud pumpálni és segíthet megnyugtatni a kőolajpiacot egy olyan időszakban, amikor az amerikai benzinárak ennyire magasak.

A szaúdi és az emírségekbeli vezetők azonban nem hajlandók több olajat kitermelni, mondván, hogy ragaszkodnak a jóváhagyott termelési tervhez.

Az Oroszországgal, a világ egyik vezető olajtermelőjével kötött energiaszövetség növelte az OPEC hatalmát, miközben a szaúdiakat és az emirátusokat is közelebb hozta Moszkvához.

Míg Bidennel nem voltak hajlandóak beszélni, Mohamed herceg és Mohammed sejk is telefonhívásokat fogadott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a múlt héten. Később mindketten tárgyaltak Ukrajna elnökével is.

(WSJ/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!