Az izraeliek 73 százaléka támogatja, hogy az egynemű párok ugyanolyan jogokat élvezzenek, mint a házaspárok
A jobb és a baloldali tábor megegyezik ebben a kérdésben
Az izraeliek 73 százaléka támogatja, hogy az egynemű párok ugyanolyan jogokat élvezzenek, mint a házaspárok

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 02.
Az izraeliek túlnyomó többsége gondolja úgy, hogy az egynemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát és házasságát engedélyezni kellene a zsidó államban, derül ki egy friss kutatásból. 73 százalék támogatja, hogy az homoszexuális izraeliek bejegyzett élettársi kapcsolatban is ugyanazokat a jogokat élvezzék, mint a házaspárok.

A felmérés arra is rámutatott, hogy ezt a véleményt mind a bal, mint a jobboldali tábor osztja Izraelben. 

A szekuláris izraeli zsidók körében 93 százalék engedné meg a bejegyzett élettársi kapcsolatot a homoszexuális pároknak az országban, míg a cionista ortodoxok körében ez az arány 39 százalékra csökken. 

Politikai pártokra lebontva: a Likud jobboldali-centrista párt szavazóinak 70 százaléka, a Kék és Fehér centrista párt szavazóinak 85 százaléka, a jobboldali Jamina párt szavazóinak 65 százaléka, a baloldali Munkáspárt szavazóinak 100 százaléka, a jobboldali Új Remény párt szavazóinak pedig a 97 százaléka támogatja ugyanezt.

A felmérés során arra is rákérdeztek, hogy az egynemű pároknak ugyanazok a jogok járjanak-e, mint a házaspároknak, például a béranyaság igénybevétele Izraelben, külföld helyett.

E kérdésre a megkérdezett zsidó lakosok 74 százaléka válaszolt igennel, ami azt jelenti, hogy 4-ből 3 izraeli támogatja a homoszexuális párok és a heteroszexuális házaspárok jogainak egyenlősítését.

"Az emberek elsöprő többségének véleménye egyértelmű. Az LMBTQ-közösség jogegyenlőségének támogatása általános, különösen a személyes státusz és a béranyaság kérdésében" - nyilatkozta Uri Regev rabbi, a kutatást végző Hiddus szervezet igazgatója.

"Ugyanilyen fontos az a tény, hogy ezt a magas szintű támogató magatartás minden a jövőbeni kormánykoalíciót alkotó párt szavazóira jellemző, illetve a Likudra is."

Véleménye szerint amennyiben az izraeli kormány "fenntartja az LMBTQ-közösség diszkriminációját", azzal "elárulja" a demokrácia és az egyenlőség értékeit, illetve saját választóit is.

"Legfőbb ideje, hogy Izrael olyan kormányt alakítson, amely betartja a Függetlenségi Nyilatkozat ígéretét a vallásszabadságra és mindenki számára egyenlő jogokra vonatkozóan"

- jelentette ki.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!