Akkora az antiszemitizmus, hogy rekordösszegű pénzeket ad a brit kormány a zsidó közösségek védelmére
Zsinagógák, zsidó iskolák és egyéb felekezeti létesítmények biztosítása a fő cél
Akkora az antiszemitizmus, hogy rekordösszegű pénzeket ad a brit kormány a zsidó közösségek védelmére

Youtube/The Independent

2024. 03. 01.
Rekordösszegű finanszírozással támogatja a brit kormány az antiszemitizmus elleni fellépést. A londoni belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) a következő négy évben több mint 70 millió font (33 milliárd forint) költségvetési juttatásban részesül.

Az összeget a nagy-britanniai zsinagógák, zsidó iskolák és egyéb felekezeti létesítmények védelmének erősítésére lehet fordítani.

A jelentősen megemelt összeg a belügyi tárca szerint azt jelenti, hogy a Community Security Trust finanszírozása 2028-ig megoldott.

A minisztérium a tájékoztatásban hangsúlyozza, hogy ez a legnagyobb összeg, amelyet bármely brit kormány valaha is a zsidó közösség védelmére fordított. A tárca szerint már az eddig folyósított támogatásból is csaknem kétszáz zsidó iskola és több mint 250 zsinagóga tud a korábbinál több biztonsági őrt alkalmazni.

Az új finanszírozási csomag bejelentésének előzményeként a Community Security Trust közölte éves felmérésében, hogy tavaly 4103 antiszemita indíttatású atrocitás jutott a tudomására, 147 százalékkal több, mint az előző évben.

A CST hangsúlyozta:

még soha nem jegyzett fel ennyi antiszemita incidenst egyetlen naptári évben.

Egyedül tavaly októberben, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása után 1330 antiszemita indíttatású nagy-britanniai atrocitásról érkezett bejelentés a szervezethez. A CST kiemelte jelentésében, hogy ez magasabb szám volt, mint a korábbi négy egyhavi rekord együtt.

A Hamász október 7-én elkövetett támadásában 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek, és a terrorcsoport elhurcolt mintegy 240 túszt, akiknek több mint a fele jelenleg is fogságban van.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!