A tapéta története napjainkig (x)
A tapéta története napjainkig (x)

www.tapetacentrum.hu

2021. 08. 19.
A tapéta izgalmas története kiválóan tükrözi a lakáskultúra változásait, valamint azt a folyamatot, ahogy eljutottunk a modern ember komfortos otthonáig, amely már az önkifejezésről is szól. Hiszen nagyon sokáig csak a kiváltságos társadalmi csoportok élvezhették az olyan luxust, mint az otthon ilyen jellegű dekorálása.

 

Ez egy PR cikk

 

A tapéta korai története

Az ember alapvető igénye környezetének díszítése és komfortossá tétele. Azonban a történelem során nagyon sokáig az ilyen jellegű dekorációk főleg szakrális célúak voltak. A mindennapi ember otthoni tárgyait is az egész életével összefonódott vallásosság formálta. De a falak festése vagy dekorálása sokáig nem volt jellemző.

A polgárosodás folyamatának elindulásáig mind a tapéta, mind annak funkcionális elődjei csak a kiváltságosok, azaz az uralkodók és az arisztokraták otthonait érintették.

A tapéták ősei a késő középkorban jelentek meg, aranyozott bőrök formájában, majd a kora újkorban megjelenő gobelinek vették át a faldíszítés szerepét a nemesi kastélyokban, királyi udvarokban.

Amikor még luxuscikk volt

Az első papírból készült tapéták a 17. században jelentek meg. Ebben az időszakban még szintén csak az uralkodó rezidenciák és főúri kastélyok dekorációjának számított a tapéta, akár papírból, akár selyemből készült.

A tapéták mintázata mindig az adott képzőművészeti korszak stílusát követte. A barokk gazdag motívumvilága, túldíszítettsége az aprólékosan kidolgozott tapétákon is megjelent. Az aranyat például a tapéták esetében is előszeretettel használták.

A klasszicizmus beköszöntével a tapéták mintái is letisztultak, szabályosabbak lettek, és az antik hagyományokra asszociáló motívumok is megjelentek.

A 19. század első felében, a napóleoni háborúk után a nyomdatechnika fejlődésének köszönhetően a tapéták a polgárság számára is elérhetővé váltak. Ez az időszak a polgárság otthonaiban kibontakozó biedermeier stílus korszaka, mely egy új szemlélet kezdete is volt. Összefolyik a tapéták megjelenésével, mert ekkortól már a polgárság igényei is átalakultak, és a polgári otthonok lakberendezése is új irányt vett.

Lakberendezés a polgári korban

A társadalmi átalakulás az otthonokat is érintette. A 19. század során a polgári otthonokat is fokozatosan érte el a tapéta. A biedermeier tájképei és virágai után megjelentek a historizáló neo stílusok, és a szecesszió aranyozott, szimmetrikus, indás mintái, melyek a korszak tapétáit is meghatározták. A szecessziót az új, modern életformára reagáló art deco geometrikus formái váltották, amelyek ugyanúgy megjelentek a tapétákon, mint a háború után a bauhaus mozgalom stílusbeli újításai.
A polgári otthonok szalonjainak varázslatos tapétáinak stílusa ma is elérhető, hiszen divatosak ezek a művészileg is igényes és izgalmas motívumok. A tapétabolt kínálatában például a szecesszió és az art deco korszak által inspirált tapétákat is találunk.

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!