A halál nem lehet tabutéma: hogyan dolgozzuk fel a Covid-traumákat?
Podcast-beszélgetés Révész Renáta gyásztanácsadóval
A halál nem lehet tabutéma: hogyan dolgozzuk fel a Covid-traumákat?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 29.
A halállal és a gyásszal kapcsolatos tapasztalat és tudás ma kevésbé van benne a kultúránkban, mint akár 2-3 generációval korábban, a téma szó szerint tabunak számít. Ezért a veszteséget elszenvedőket felkészületlenül éri a gyász traumatikus fájdalma, és nem tudják, mit kezdjenek ezzel. Révész Renáta Liliána pszichológussal, gyásztanácsadóval beszélgettünk.

A szakember elmondta, mint minden krízist, szeretteink elvesztését is magas szintű stresszel éljük meg, annak minden tünetével, például szívdobogás vagy vérnyomás problémák, amelyeket a vegetatív idegrendszerünk szabályoz, tehát tudatosan nem igazán kontrollálhatók.

A kínzó gondolatok is önkéntelenül törnek fel: miért velem történik mindez, miért most; és az érzelmeinket is nehezen tudjuk ilyenkor szabályozni, megjelenhet a szomorúság, a szorongás, de dühösek lehetünk az orvosokra, a helyzetre, sőt, haragudhatunk magára az elhunytra is, hogy miért hagyott itt bennünket, vagy akár azokra is, akik most jól érzik magukat.

„A gyász hónapokig tarthat, de az sem túlzás, ha gyászévről beszélünk. Ha egy-két évnél tovább tart, akkor feldolgozatlan gyászról beszélünk”

– mondta Révész Renáta, hozzátéve, hogy a feldolgozásban sokat segíthet, ha belátjuk, hogy a halál egy törvényszerűség, ami bármikor, bárkivel megtörténhet, és mindenki szenved el veszteségeket. „Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy „De miért történt ez velem?”. Erre azt válaszoltam, hogy „Miért ne történt volna veled?”,

mire elkezdett kacagni: kiszakadt belőle egy óriási feszültség, mert hónapok óta emésztette ez a kérdés, és most hirtelen ráeszmélt, hogy ez bárkivel, így vele is megtörténhet.

Tehát nem ő az egyetlen szerencsétlen a világon, bárki szenvedhet el veszteséget, sőt, mindenki fog is” – fogalmazott a gyásztanácsadó.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!