hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stream Wars
2020 a streaming éve?
Stream Wars

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 14.
A kábeltévé kora leáldozóban, az új generációs fogyasztók megváltozott ízlésével beköszöntött a médiafogyasztás aranykora, melyben minden sorozat és film egy helyen megtalálható, kényelmesen végignézhető. Azonban még el sem kezdődött a valódi szolgáltatói verseny, a szereplőkre máris komoly veszély leselkedik.

Húszhúsz a streaming éve lesz” – olvashattuk néhány optimista főcímben. De mit is jelent ez a szó valójában? A streaming röviden válasz volt a fogyasztók megváltozott szokásaira, manapság az emberek nem ritkán teljes évadokat szeretnének megállás nélkül végignézni, nem szeretik, ha idősávokhoz és műsorrendhez vannak kötve, nehéz több napot várni, míg megtudhatják mi lesz hőn rajongott főhősükkel. A „binge watching” (zsinórban nézés – a szerk.) jelenség az, amire az első széles körben elérhető, és rendkívül sikeresnek bizonyult streaming- szolgáltató, a Netflix alapozta az üzleti modelljét és a médiagyártását.

A hatalmas sikerű szolgáltatás emberek millióit csábította el a megszokott kábeltévé előfizetéseiktől az internetes óriás ölébe: az ezredforduló legelején 300 000 előfizetőt számoltak, majd ez 2002-re megduplázódott, 2005-re pedig már 4,2 millió főre volt tehető a Netflix-tábor, mára pedig 137,1 millió néző fizet elő rá. A többség, 57 százalék az Egyesült Államokon kívül van, és összesen 23 nyelven elérhető. Azonban nem tudta sokáig megőrizni a monopolhelyzetét, mivel olyan tekintélyes új indulók jelentek meg a streaming versenyben, mint az HBO, Amazon, Apple vagy a Disney, így a mezőny egyre nagyobb lett, a versengés folyamatosan fokozódik a nézők figyelméért –   a The New York Times sorai egyenesen technológiai hidegháborúról írnak.

Kulturális páriák

A megnövekedett verseny a gazdaságban általában egy üdvözlendő pozitív esemény, mivel a cégek kénytelenek jobb minőségű vagy olcsóbb termékeket gyártani a konkurenciánál. Azonban bár megnövekedett a minőségi és a nagy költségvetésű sorozatok és filmek száma, ezek szét lettek osztva a számos újonnan megjelent versenyző között. A riválisok között két erős szereplő – az Apple és a Disney – viszonylag frissnek számít, tavaly novemberben indultak, és komoly neveket tudtak maguk mellé állítani, a nagy konkurenshez képest meglepően olcsó előfizetői díjért. Az AppleTV+-ért 4,99 dollárt, a Disney+-ért pedig 6,99-et kérnek el havonta, ami a Netflix 8,99-től induló, egészen 15,99 dollárig terjedő havi díjához képest igencsak vonzó lehet .

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!