(18+) Mártírjaikra emlékező katolikusokra támadt az antifa Párizsban, az érsek nagyobb védelmet kér
Többeket kórházba juttattak a szélsőbaloldali aktivisták a hétvégén
(18+) Mártírjaikra emlékező katolikusokra támadt az antifa Párizsban, az érsek nagyobb védelmet kér

Forrás: Twitter/Pierre Sautarel

2021. 06. 01.
Szombaton körülbelül háromszáz katolikus gyűlt össze Párizsban, hogy körmeneten a hívők az 1871-es párizsi kommün által kivégzett, mintegy 50 vértanúra, köztük Georges Darboy akkori érsekre emlékezzenek. Az eseményt összesen két rendőr biztosította, így amikor szélsőbaloldali aktivisták durván rátámadtak a hívekre, jó ideig nem érkezett segítség.

A menetet szervező Denis Jachiet elmondta hogy minden korosztály képviseltette magát a tömegben, beleértve a kisgyermekeket is.

Ennek ellenére egy  körülbelül húsz fős maszkos és csuklyás fiatalokból álló szélsőbaloldali szélsőséges csoport rontott rájuk, akik vörös zászlókat lengettek és olyan szlogeneket skandáltak, hogy „Mindenki utálja Versailles népét! Halál a fasisztákra!"

„Azt hittük, hogy 150 évvel visszautaztunk az időben. Szürreális volt" - nyilatkozta az egyik résztvevő.

„Egyértelműen belénk akartak kötni. Antifások voltak"

- mondta Jachiet, és hozzátette:

"Kitépték a kezünkből a transzparenseket, ledöntötték a francia emlékzászlót, megtaposták, és megverték a plébánosokat. Szemétdobozokat, palackokat, sőt drótkerítéseket is dobtak ránk. ”

A hírek szerint két 60 év körüli katolikus sérült meg a baloldali szélsőségesek támadása során. Az egyik áldozat súlyosan megsebesült a fején, és a helyi kórházba kellett szállítani.

Az eredetileg négy kilométeresre tervezett utat az incidens miatt nem tudták megtenni.

A biztonság és a rendőri jelenlét hiánya miatt a katolikusok kénytelenek voltak egy helyi templomban menedéket keresni , ahol állítólag addig imádkoztak, amíg a rendőri erősítés meg nem érkezett. 

Párizsi érsek: kezeljék egyenlően a vallásokat, és védjék jobban a híveket!

A vallások egyenlő kezelésére és a hívők védelmére szólított fel Michel Aupetit párizsi érsek a le Figaro című francia konzervatív napilapban közzétett véleménycikkében. Rámutatva, hogy a körmenetet csupán két rendőr felügyelte - akiknek mindazonáltal megköszönte a munkáját - elítélte az agressziót.

Leszögezte: kapcsolatba lépett a hatóságokkal, hogy minél előbb lefolytassák a vizsgálatot.

Michel Aupetit hangsúlyozta, hogy Franciaországban az embereknek joguk van a hitüket - a köztársaság által meghatározott keretek közt - a nyilvános térben megvallani.  

"Elfogadhatatlan az a vak erőszak, amelyet a körmeneten résztvevőknek el kellett szenvedniük az antifáktól"

Emlékeztetett arra, hogy a jogállamban minden hívő embert megillet a védelem.

Követelte, hogy a katolikus hívőket a személyi védelmüket illetően

"más vallásokkal és közösségekkel egyenrangúan kezeljék".        

Felháborodásának adott hangot annak kapcsán is, hogy a békés hívőkre támadó, az antifa mozgalomhoz tartozó aktivisták egyebek közt azt kiabálták a katolikus hívek felé, hogy "halál a fasisztákra".

(MTI/Breitbart/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!