111 éves veterán: „Szolgáld Istent, és légy kedves az emberekhez!”
Lawrence Brooks hitének tulajdonítja, hogy ilyen szép kort élt meg
111 éves veterán: „Szolgáld Istent, és légy kedves az emberekhez!”

Forrás: Youtube/CBS News

2020. 09. 14.
A legidősebb amerikai második világháborús veterán, aki szerint a hosszú, jó élet titka az Istenbe vetett hit, szombaton töltötte be 111. életévét. A jeles nap alkalmából maga az amerikai védelmi miniszter, Mark T. Esper köszöntötte fel, tisztelegve szolgálata és életre szóló elkötelezettsége előtt.

Lawrence Brooks 1909. szeptember 12-én született a lousianai Norwoodban, majd fekete férfiként még akkor lépett az amerikai hadseregbe, amikor a szegregáció még javában tartott. A főként feketékből álló 91. műszaki zászlóaljban szolgált Ausztráliában, Új Guineában és a Fülöp-szigeteken. 

Mark T. Esper születésnapja alkalmából a Twitteren köszöntötte fel: „Boldog 111. születésnapot a mi legidősebb második világháborús veteránunknak, Lawrence Brooksnak. Tisztelgek szolgálata és élethosszig tartó elszántságának.”

A National Geographic korábban vele készített dokumentumfilmjében Brooks elmagyarázta, hogy szereti az embereket, és egyáltalán nem volt ínyére, hogy 31-évesen, besorozás után arra képezték ki, hogy végezzen másokkal. 

“Édesanyám és édesapám arra neveltek, hogy mindig szeressem az embereket, és nem érdekel milyen emberek…És te azt akarod mondani, hogy keljek fel ezek ellen az emberek ellen, és öljem meg őket? Ó nem, nem tudom hogyan fog ez működni.”

Brooks a CNN szerint három fehér tiszt szolgája volt a zászlóaljban, akikre főzött, takarított és időnként sofőri szolgálatot is ellátott számukra. 

Évekkel Harry S. Truman katonaságot deszegregáló döntése előtt, és évtizedekkel a polgárjogi tövény életbe léptetése előtt szolgált, nem csoda tehát, hogy Brooks úgy emlékszik vissza ezekre az évekre, hogy külföldön jobban bántak vele, mint saját hazájában. 

A háború után Brooks targoncásként dolgozott 70 éves koráig, amikor is nyugdíjba ment. Öt gyermeke, 13 unokája és 22 dédunokája van. Családjával évekig nem beszélt a háborúban átélt tapasztalatairól. 

A National Geographic azon kérdésére, mi is egy jól megélt élet titka, Brooks röviden csak annyit válaszolt:

„Szolgáld Istent, és légy kedves az emberekhez!”

(Daily Wire)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!