hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ausztrál választás: a keresztények nem álltak egységesen Scott Morrison mellé
Miért bukott meg a konzervatív kormány?
Ausztrál választás: a keresztények nem álltak egységesen Scott Morrison mellé

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 26.
Ha a gyáva és felelőtlen ügyvitelt struccpolitikának nevezzük, akkor az ausztrál választások árnyékában az ide-oda ugráló közszereplést elnevezhetnénk kengurupolitikának. Ez lett részben Scott Morrison veszte: karakán konzervatív üzenet híján már csak várni kellett, hogy a baloldali média karaktergyilkossága mikor intézi el a kormányfőt.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Bár még a szavazatok számlálása véget sem ért, a világ közvéleménye és az ausztrál bürokrácia már kész tények elé állította a nagyérdeműt: a Munkáspárt (ALP, Australian Labor Party) került kormányalakítási pozícióba, és vezetője, Anthony Albanese váltja Scott Morrisont a miniszterelnöki székben. A napokban tartott Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) találkozóján már ő tárgyalt Joe Bidennel, valamint Japán és India vezetőivel, méghozzá olyan, csöppet sem kis jelentőségű ügyekben, mint hogy miként vegyék elejét annak, hogy az ázsiai-csendes-óceáni térségben az ukrajnaihoz hasonló katonai erőszakra kerüljön sor.

Ausztrália politikai térképének felvázolására nem vállalkozunk, de annyi bizonyos, hogy sajátos helyzet alakult ki, amennyiben a Munkáspárt képviseli a baloldali, progresszív értékeket, mégis alapvetően a vidéki kisvárosi, főleg fiziaki munkából élő rétegekre alapoz, míg a leköszönő miniszterelnök Liberális Pártja (amely kvázi konzervatív erőként működött) a belvárosi jómódúakra számított. Számos szakértő ragadott tollat, hogy kifejezze: a konzervatív oldal nem volt elég karakteres, az ideológiai határmezsgyéken ugrándozott és nem választotta el magát kellőképpen a baloldaltól ahhoz, hogy biztos választói bázist hozzon létre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!