hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tűzvonalban
Exkluzív riport Ausztráliából
Tűzvonalban

Fotó: AP / Dale Appleton

2020. 04. 14.
Óránként akár ötven kilométeres sebességgel száguldó tűzvihar, tengerpartra szorult turisták, apokaliptikus képsorok, közösségi összefogás és klímavita – az utóbbi évek legdurvább bozóttüze pusztít Ausztráliában. Mózer Attila helyszíni beszámolója Wollongongból.

Az egész világot bejárták az Ausztrália keleti partvidékét sújtó aszály következtében kialakult bozóttüzekről szóló sokkoló beszámolók. Talán a legemlékezetesebb képek a tengerpartra, mint utolsó menedékhelyre szoruló kirándulók csoportjáról készültek – a sűrű füst és a narancssárga félhomály egy apokaliptikus filmbe is beillett volna. A bozóttüzekről felszálló füst a több mint négyezer kilométerre levő Új-Zélandot is elérte. A Föld bolygót az űrből szemlélő műholdak felvételein egyértelműen kivehető egy fél európányi füstfelhő, amely Ausztrália keleti partvidékétől Új-Zélandig húzódik. A bozóttüzek eddig 21 halálos áldozatot követeltek. Több mint 1500 családi ház égett le, és visszafogott becslések szerint is legalább 500 millió állat pusztult el a 48 ezer négyzetkilométernyi (több mint Magyarország területének felét kitevő) erdő pusztulását kísérve.

Katasztrófafokozat

Az első „katasztrofális” fokozatú tűzriadót már a hivatalos bozóttűzszezon elején, november 10-én bevezették Sydneyben és környékén. Ilyen kategória tíz éve még nem is létezett, a 2009-ben pusztító, 173 életet kioltó „Fekete Szombat” bozóttűz következményeként vezették be. A „katasztrofális” napokon a nagyon erőteljes széllökések, a szinte zéró nedvességtartalom és a kiszámíthatatlan szélirány miatt a tűz terjedési iránya nehezen kiszámítható. A tűz akár óránként 50 kilométeres sebességgel is terjedhet, az égő levelek és a szálló parázs pedig a tűz frontvonalát akár 20 kilométerrel is megelőzve pillanatok alatt képes új tüzet gerjeszteni. A tűzoltók ezeken a napokon nem is próbálják a tüzet oltani, fő feladatuk az életmentés és a sűrűn lakott területek védelme. (A saját életük is nagyon komoly veszélynek van kitéve, mert a tűz könnyen „átugrik” a védelmi vonalon, ezzel bekerítve őket.) Az érintett területeken a menekülés az egyetlen reális túlélési lehetőség. Bár nincs senki rákényszerítve a kilakoltatásra, nem ajánlják, hogy bárki megpróbálja a házát védeni. Ilyenkor menekülni kell, késlekedés nélkül, amíg az útvonalak szabadok.

Másnap reggel fojtogató füstre ébredtünk. A kerti bútorokat fekete hamu borította.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!