Miért támad Kína ausztrál kórházakat? 
Miért támad Kína ausztrál kórházakat? 

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 22.
Az 5G technológiával kapcsolatos verseny lehet az Ausztráliát érő folyamatos kibertámadások oka, ám az állami intézmények és kórházak elleni támadások a koronavírussal kapcsolatos információk megszerzésére is irányulnak. Ausztrál források szerint Kína áll a háttérben. 

Ausztrália miniszterelnöke egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hónapok óta súlyos kibertámadások érik a kormányzati intézményeket, köztük kórházakat és állami tulajdonú cégeket is. Scott Morrison hangsúlyozta, hogy a támadások több hónapja folyamatosan zajlanak, ám a miniszterelnök nem kívánta megnevezni azt az államot, amely a kormányzat szerint a

„kifinomult, külföldi, állami irányítás alatt álló” hackertámadásokat vezényelte Ausztrália ellen. 

Az ausztrál média egy magas rangú kormányzati tisztviselőre hivatkozva ugyanakkor állítja, hogy a támadások mögött Kína áll, és az utóbbi időben megnövekedett számú támadásokat arra vezetik vissza, hogy 2018 májusában Ausztrália kitiltotta a kínai tech-óriást, a Huaweit az 5G hálózat fejlesztéséből. A meg nem nevezett tisztviselő szerint a hacker a kínai Állambiztonsági Minisztériumhoz köthető, bár kiberbiztonsági szakértők szerint egyértelműen nem lehet bizonyítani az összeköttetést, ugyanis a támadások kezdetleges, egyszerű módszertana nem szolgáltat elegendő bizonyítékot egy egyértelmű azonosításhoz.

A kínai hatóságok természetesen vehemensen tagadják, hogy az országnak köze lenne a támadásokhoz. Egy külügyminisztériumi szóvivő szerint az egész nyilatkozat-sorozatot az ausztrál Stratégiai Politikai Intézet szervezi, és fegyveriparban tevékenykedő amerikai cégek finanszírozzák, azzal a céllal, hogy Kínát rossz színben tüntessék fel. 

A pénteki sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnök a támadássorozatról beszélt, az is elhangzott, hogy a támadások a kormányzati intézmények szinte teljes spektrumára kiterjednek. Scott Morrison elmondta, hogy

„a tevékenység széles körben érintette az ausztrál kormányzati, ipari, és politikai szervezeteket, illetve oktatási, egészségügyi szervezeteket, valamint alapvető szolgáltató létesítményeket, és az ország működéséhez szükséges alap infrastruktúra üzemeltetőit is.” 

A meg nem nevezett kormányzati tisztviselő szerint a támadások a COVID-19 vírussal szembeni fellépésről szóló információk megszerzésére is irányulnak. Ez egybecseng az FBI májusi bejelentésével, amely szerint Kína megpróbált amerikai kutatási adatokat megszerezni az új típusú koronavírussal kapcsolatosan. 

Az ausztrál Kiberbiztonsági Ügynökség (Australian Cyber Security Agency – ACSC) ugyancsak erre utaló nyilatkozatot adott ki, úgynevezett „fejlett, állandó veszélyt jelentő szereplőkről”, akik olyan hackercsoportokat jelentenek, amelyek gyakran külföldi kormányzatokkal állnak kapcsolatban. Ezek a hackercsoportok az ACSC szerint

„információt és szellemi tulajdont igyekeztek megszerezni a vakcinafejlesztéssel, kezelésekkel, kutatással, és a járványkitörésekre adott reakciókkal kapcsolatosan. Ez az információ ugyanis jelenleg globálisan nagy értéket képvisel, és magas prioritással rendelkezik.” 

Az egyes állami intézmények elleni kibertámadásokat lassan 15 éve, 2005 óta folyamatosan monitorozzák Ausztráliában, és elsősorban három államot azonosítanak az állandó fenyegetés mögött: Oroszországot, Kínát és Iránt. Észak-Korea éppen lecsúszott a dobogóról, a renegát állam áll a negyedik helyen, őket követi az Egyesült Államok és Izrael. 

Az utóbbi két évben, azaz az 5G hálózatfejlesztésből történt kizárás óta az országot ért támadások száma lényegében megduplázódott, ebből következtetnek arra, hogy Kína így próbálja „megtorolni” a döntést. A Huawei ugyanis versenyképes tényező lehetett volna az ausztrál 5G hálózat kiépítésében: Kínában már 2019 májusában végeztek olyan sikeres agyműtétet, ahol az orvos és a páciens 3 ezer kilométerre volt egymástól. 
 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!