hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vízhiány, zavargások, atom: Irán új elnöke tovább feszíti a húrt
Ki fékezheti meg a perzsa államot?
Vízhiány, zavargások, atom: Irán új elnöke tovább feszíti a húrt

Iráni dróngyakorlat. Ezúttal már halálos áldozatot is követelt egy éles bevetés.(Fotó: AP / Imamedia)

2021. 08. 05.
Új szintre lépett az iráni agresszió, miután halálos áldozatokat is követelt az a múlt heti dróntámadás, amelynek célpontja egy izraeli működtetésű tankerhajó volt Omán közelében. Közben a perzsa államon belül is zajlanak az események: újra drámai mértékben terjed a koronavírus-járvány, az ország délnyugati részén kormányellenes tüntetéshullám kezdődött, és beiktatták az új elnököt, az egyik rendezvényen az EU is képviselteti magát.

Nem számít új keletű eseménynek, hogy izraeli érdekeltségű hajót támadás ér útja során. Februártól kezdve rendszeresen előfordultak olyan esetek, hogy kereskedelmi hajók, amelyek valamilyen módon izraeli kötődésűek, incidensekbe kerültek. A támadásokért általában Iránt tették felelőssé, de ezek egyike sem követelt halálos áldozatot. A július 30-i támadás azonban új szintet jelent, mert egy brit és egy román állampolgárságú személy életét vesztette az incidensben.

Drónviszály

A másik mérföldkő, hogy drónt vetettek be hajók ellen, amely egyértelműen arra utal, hogy állami „megrendelő” áll a támadás mögött. A kalózok és a hozzájuk hasonló csoportok ugyanis nem rendelkeznek olyan fejlett dróntechnológiával, amellyel hajókat lehetne célba venni és embereket lehetne ölni.

A múltban a hajók leginkább aknavetők, rakéták célkeresztjébe kerülhettek, vagy kalóztámadásoknak voltak kitéve. A gyanú szerint Irán is részt vett ilyen jellegű akciókban: Teherán számlájára írják például azokat a 2019. májusi és júniusi támadásokat az Ománi-öbölben, amelyek során aknavetőket használtak. Rakétákat pedig a jemeni polgárháborúban harcoló húszik, a libanoni Hezbollah és az Iszlám Állam terroristái is bevetettek hajók ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!