hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zuckerberg "nukleáris rakétája" nem talált célt
Tudósítás az ausztrál Facebook-háborúról
Zuckerberg "nukleáris rakétája" nem talált célt

Mark Zuckerberg és a Facebook-tiltásról beszámoló ausztrál újságok címlapjai. Kard ki kard.(Fotó: AP / Rick Rycroft)

2021. 02. 24.
Az ausztrál kormány és a Facebook, illetve a Google közötti konfliktus egyfajta „próbaháborúként” is értelmezhető a big tech cégek és a nemzetállamok szempontjából egyaránt. Scott Morrison kormányának sikerült elérnie, hogy mindkét óriásvállalat egyedi megállapodás keretében díjat fizessen a tartalomgyártóknak a forgalmat generáló hírek után.

A Facebook még múlt héten tiltotta le a hírnek minősülő posztok megosztását ausztrál platformján – miután a kormány egy olyan törvénytervezetet nyújtott be szenátusi szavazásra, amely arra kötelezné a techcégeket, hogy a platformjaikon megjelenő hírek után fizessenek a tartalomgyártóknak. Az óriáscég nyilván azzal kalkulált, hogy az emberek a „veszteség” miatt saját kormányuk ellen fordulnak – ez azonban nem történt meg. Ismerőseimet például nem igazán érdekelte a tiltás. Sőt, többen megfogalmazták, hogy a Facebook inkább szívességet tesz, hiszen így a többség újra az eredeti oldalakon vagy saját hírlevelekben fogja követni a híreket. Meg hát Ausztráliában „soha nem történik semmi lényeges” – legalábbis egyik ismerősöm szerint. 

Persze mivel a big tech cégek és az ausztrál kormány konfliktusa precedensértékű lehet, a Facebook lépése azért nem maradt kommentár nélkül sem nemzetközi szinten, sem Ausztráliában. Egy amerikai kongresszusi képviselő a demokráciával összeegyeztethetetlennek, egy angol képviselő pedig egyszerűen zsarnoknak nevezte a közösségi platformot. 

A Facebook előző ausztrál ügyvezetője „háborús cselekedetnek” minősítette a tiltást

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!